Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Banášov román o Štefánikovi v češtine uviedol premiér Andrej Babiš

Jozef Banáš a Andrej Babiš s pokrstenou knihou. Foto: archív J. Banáš

V českej mutácii má román názov Prorazím! Štefánik

Bratislava/Praha 13. mája (Teraz.sk) - V priestoroch Slovenského inštitútu v Prahe sa 10. mája 2019 vo večerných hodinách uskutočnilo slávnostné uvedenie románu Jozefa Banáša „Prebijem sa! Štefánik“ v Českej republike.

Prvý slovenský román o najväčšom Slovákovi vyšiel vo vydavateľstve Beskydy pod názvom „Prorazím! Štefánik“ v preklade Evy Potočnej. Prítomný bol aj veľvyslanec SR v ČR Peter Weiss, predseda Štefánikovej spoločnosti v Česku Vojtech Čelko, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský, poslanec Senátu ČS Stanislav Berkovec, majiteľ a riaditeľ vydavateľstva Literární noviny Miroslav Pavel a ďalšie
osobnosti.

Autogramiáda J. Bamáša v Prahe.
Foto: archív J. Banáša


Knihu, ktorej predajnosť na Slovensku prekročila 21.000 kusov, uviedol na trh predseda vlády Českej republiky Andrej Babiš, ktorý vo svojom príhovore zdôraznil význam Štefánika pre oba národy a podčiarkol jeho kľúčovú úlohu pri vzniku Česko – Slovenskej republiky.

Dodal, že mu bolo cťou uviesť na trh najprekladanejšieho súčasného slovenského autora. "Som rád, že krstným otcom českého vydania románu bola tá najvhodnejšia osobnosť – predseda vlády bratskej Českej republiky so slovenskými koreňmi," reagoval Banáš.