Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

B. Dugovič chystá v Slovenskom rozhlase klarinetový festival

Na archívnej snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS. Foto: TASR/Michal Svítok

Dugovič priznal, že myšlienku malého klarinetového festivalu nosí v hlave dlhšie.

Bratislava 9. mája (TASR) - V Slovenskom rozhlase sa v stredu 15. mája uskutoční pilotný ročník Bratislava Clarinet Day. Podujatie organizuje klarinetista a skladateľ Branislav Dugovič. "V priestoroch Štúdia 5 Slovenského rozhlasu uvedie tri rôzne zostavy a diela venované tomuto univerzálnemu nástroju," avizuje podujatie spoločnosť Music Press Production.

Dugovič priznal, že myšlienku malého klarinetového festivalu nosí v hlave dlhšie. "Asi odkedy som si uvedomil, že klarinet znie vo všetkých možných žánroch od džezu cez klezmer až po tzv. vážnu hudbu, a že takýto malý festival by mohol byť hudobne zaujímavý," hovorí klarinetista a dodáva, že počas posledných rokov sa ku klarinetu a basklarinetu vrátil aj jeho kamarát, džezový saxofonista Nikolaj Nikitin. "Začal na tieto nástroje cvičiť a hrať, a počas našich debát o klarinete sme dospeli k tomu, že sa pokúsime Bratislava Clarinet Day aj zrealizovať, čo sa nám podarilo a prvý ročník je na svete."

Klarinetový festival otvorí o 18.00 h Clarinet Trios, Lesser Known or Forgotten - v zostave Branislav Dugovič (klarinet), Kristína Smetanová (klavír), Kara Taylor (violončelo), ktorí zahrajú Trio (G-moll), op. 94 od nemeckého skladateľa Wilhelma Bergera.

V programe figuruje aj vystúpenie formácie Aurum Clarinet Quartett pozostávajúcej z trojice klarinetistov Albín Blaho, Šimon Štímel, Martina Lišková a hráča na basklarinet Jozefa Eliáša s dielami Quartettino Semplice Ilju Zeljenku a Summer music od bulharského skladateľa Konstantina Ilievského.

V záverečnom sólo recitáli pod názvom Classic Malts predstaví klarinetista Ronald Šebesta rôznorodý mix skladieb od Igora Stravinského (Three pieces), Giacintoa Scelsiho (Ixor), Salvatore Sciarriniho (Let me die before I wake), Karlheinza Stockhausena (In Freundschaft), Stevea Reicha (New York Counterpoint).

Festival sa uskutoční pod záštitou primátora Bratislavy Matúša Valla. Z verejných zdrojov ho finančne podporil Fond na podporu umenia. Podujatie finančne podporil aj Hudobný fond.