Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

V Košickom Múzeu obetí komunizmu pribudlo vyznamenanie R. Fibyho

Na archívnej snímke odhalená tabuľa na priečelí budovy Múzea obetí komunizmu v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

V budove na Moyzesovej ulici 24, ktorej priečelie zdobí pamätná tabuľa, sa okrem iných expozícií aktuálne nachádza aj Knižnica samizdatu a exilovej literatúry Rudolfa Fibyho.

Košice 5. apríla (TASR) - Do zbierky Múzea obetí komunizmu v Košiciach pribudlo štátne vyznamenanie disidenta a tajného kňaza Rudolfa Fibyho. Na základe rozhodnutia rodiny ho múzeu vo štvrtok (4. 4.) pri príležitosti jeho nedožitých 78. narodenín odovzdala Fibyho sestra Eva Mišurová.

Fiby bol vedec, kňaz, matematik, osobnosť Sviečkovej manifestácie, ale aj redaktor samizdatovej literatúry. Roky žil a pracoval v Košiciach. Podľa múzea ide o významnú, ale málo známu osobnosť Slovenska. Necelých desať rokov po jeho smrti mu hlava štátu SR Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, občiansky, in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.

Štátne vyznamenanie z rúk prezidentky prevzala Mišurová, ktorá ho aj odovzdala múzeu, kde bude uložené. "Takúto ponuku sme nemohli odmietnuť a vysoko si ju vážime. Okrem iného nás teší aj skutočnosť, že práve v týchto priestoroch doktor Fiby roky pracoval a pôsobil. Nadobudnuté vyznamenanie bude mať vo výstavných priestoroch určite čestné miesto a ešte viac znásobí život a dielo tejto významnej, ale málo známej osobnosti nášho mesta pre celú spoločnosť," povedal riaditeľ múzea Pavol Hric.

V budove na Moyzesovej ulici 24, ktorej priečelie zdobí pamätná tabuľa, sa okrem iných expozícií aktuálne nachádza aj Knižnica samizdatu a exilovej literatúry Rudolfa Fibyho.