Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Spišská Nová Ves rozdelí športovým klubom viac ako 192.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Mesto systematicky podporuje všetky športové kluby, ktoré sú zaradené v Rade športových klubov. Momentálne je ich 40, informoval primátor mesta Ján Volný.

Spišská Nová Ves 20. júna (TASR) – Poslanci mesta Spišská Nová Ves na svojom ostatnom zasadnutí (15. 6.) schválili poskytnutie dotácií pre športové kluby združené v Rade športových klubov vo výške 192.233 eur. Najvyššiu dotáciu od mesta dostane hokejový klub, pričom jeho výška dosahuje 68.000 eur.

Druhú najvyššiu sumu, ktorá predstavuje čiastku 43.000 eur, poslanci pridelili futbalovému klubu, tretiu najvyššiu položku, 37.000 eur, dostanú basketbalisti. „Mesto systematicky podporuje všetky športové kluby, ktoré sú zaradené v Rade športových klubov. Momentálne je ich 40,“ informoval primátor mesta Ján Volný. Ako doplnil, okrem finančnej dotácie mesto pre tieto kluby poskytuje bezplatné využitie športovísk. Napríklad v roku 2015 za prenájom ľadovej plochy na zimnom štadióne mesto zaplatilo dotáciu 92.990 eur.

Snažili sme sa zobjektívniť poskytovanie dotácií. Dôležité sú náklady na daný šport, počet členov, ale aj úroveň, na ktorej klub mesto reprezentuje,“ vysvetlil primátor. Zároveň zdôraznil, že došlo k zníženiu dotácií pre kluby, ktoré odhlásili svoje družstvá zo súťaží. Ide napríklad o volejbalové družstvo, ktoré tento rok dostane dotáciu 3000 eur, pričom v uplynulom roku to bola čiastka 13.000 eur.



Vo vyčlenenej sume sa nachádza aj rezerva primátora, ktorá má hodnotu 4500 eur. Z tejto sumy bola v prvom polroku poskytnutá dotácia 500 eur pre basketbalistky na účel Majstrovstiev Slovenska v Banskej Bystrici, 800 eur na vycestovanie na Majstrovstvá Európy v Luxembursku a 500 eur pre plavcov na medzinárodné plavecké preteky.

Primátor uviedol, že v snahe neohroziť fungovanie troch najväčších športových klubov bolo na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválené poskytnutie prvej časti dotácie. Ide o výšku 25 % z poskytnutej dotácie v roku 2015. „Hokejový klub dostal 16.250 eur, futbalový klub 9975 eur a basketbalový klub 9800 eur,“ informoval Volný. Okrem toho primátor schválil poskytnutie prvej časti dotácie aj pre volejbalový klub na zabezpečenie účasti družstiev vo volejbalových súťažiach.