Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

EYOF 2021: Mesto Košice dostane od vlády 12 miliónov eur

Na archívnej snímke vpravo premiér SR Peter Pellegrini a vľavo podpredseda vlády SR a minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Martin Baumann

Košice a Košický samosprávny kraj (KSK) predpokladajú celkové výdaje súvisiace s organizáciou športového podujatia na 40 miliónov eur.

Košice 12. februára (TASR) – Na organizáciu Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2021 dostane mesto Košice z vládnych zdrojov 12 miliónov eur. Pre TASR to uviedol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Mesto Košice a Košický samosprávny kraj (KSK) predpokladajú celkové výdaje súvisiace s organizáciou športového podujatia na 40 miliónov eur. Úrad tvrdí, že participácia KSK na organizácii nebola nijako vyčíslená.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček a predseda KSK Rastislav Trnka adresovali predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) list, v ktorom požadovali poskytnutie písomnej záruky o zabezpečení finančnej pomoci zo štátnych prostriedkov, "aby sme vedeli v Košiciach garantovať dôstojné zabezpečenie podujatia EYOF Košice 2021, ktoré bude prezentáciou nielen regiónu a mesta, ale aj samotnej Slovenskej republiky." Pripomenuli, že EYOF Košice 2021 je - ako prioritné podujatie podporované vládou - uvedené aj v jej programovom vyhlásení na roky 2016-2020. Kabinet potvrdil, že je pripravený poskytnúť finančnú podporu tak, ako bola dohodnutá v rozsahu prerokovaných pracovných materiálov a rozpočtov.

Mesto podľa svojho vyjadrenia potrebuje na organizáciu 25,45 milióna eur, KSK predpokladá sumu 15,4 milióna eur. Zahrnuté sú v tom aj výdaje na budovanie, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry medzinárodného významu.

Celkový rozpočet mesta potvrdil aj podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s tým, že ide o dlhodobo platné pracovné materiály odsúhlasené mestom Košice aj Slovenským olympijským výborom (SOV). V liste, ktorým odpovedal na požiadavku primátora a predsedu vyššieho územného celku, uviedol, že zdroje financovania rozpočtu v štruktúrovanej podobe predstavujú: účastnícky poplatok vo výške necelých 2,84 miliónov eur, mesto Košice 6,65 milióna eur, zdroje vlády 12 miliónov eur, zdroje Európskej únie pol milióna eur a sponzoring takmer 1,47 milióna eur.

Sumu 15,4 milióna eur pre KSK Raši nepovažuje za relevantnú a racionálnu, aj vzhľadom na formu participácie kraja - poskytnutie štyroch školských telocviční a krajského atletického štadióna na dobu dvoch týždňov. "Výška participácie Košického kraja pri organizácii EYOF nebola v priebehu doterajších niekoľkoročných rokovaní nijako vyčíslená vzhľadom na to, že poskytnutie (prenájom) športovej infraštruktúry patriacej školám (celkovo štyri telocvične a atletický štadión) v zriaďovateľskej kompetencii kraja na dva týždne mestu Košice ako organizátorovi EYOF je, veríme, prirodzené a aj prípadný komerčný prenájom nebude v celkových nákladoch hrať zásadnú rolu. Veríme však, že pri verejne deklarovanej vynikajúcej spolupráci mesta a kraja dôjde iste k dohode, že je možno na tento účel aplikovať ustanovenia o osobitnom zreteli," uviedol.

Témou sa bude zaoberať aj mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom (14. 2.) zasadnutí. Návrh počíta so schválením rozpočtu a organizácie EYOF Košice 2021 s podmienkou, že vláda bude písomne garantovať finančné zdroje na dofinancovanie podujatia v dostatočnej výške. "V prípade, že dôjde záporná odpoveď, resp. nebude dostatočné krytie podujatia zo združených prostriedkov v dostatočnej výške tak, aby sme vedeli v Košiciach garantovať dôstojné zabezpečenie podujatia EYOF Košice 2021, ktoré by malo byť prezentáciou regiónu, mesta, ale aj samotnej Slovenskej republiky, budeme sa musieť vzdať organizácie EYOF v Košiciach a bezodkladne to oznámiť partnerom," uvádza sa v dôvodovej správe predkladaného materiálu tým, že ide o Európske olympijské výbory (EOV) a SOV.

MsZ schválilo kandidatúru mesta Košice na usporiadanie EYOF 2021 na svojom zasadnutí v júni 2016, o štyri mesiace na to bola v Minsku podpísaná zmluva hostiteľského mesta XVI. letnej verzie EYOF stranami EOV, SOV a mestom Košice.

Podujatie sa má konať v Košiciach od 24. júla do 1. augusta 2021. Na programe je desať športov, a to umelecká gymnastika, atletika, basketbal, jazda na bicykli, hádzaná, džudo, plávanie, tenis, triatlon, volejbal.