Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Cez víkend budú otvorené parky a záhrady aj v Spišskej Novej Vsi

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Myšlienka otvárania parkov a záhrad verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 nezisková organizácia Národný Trust.

Spišská Nová Ves 9. júna (TASR) – Svojimi parkmi a záhradami sa do medzinárodného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad zapojí aj Spišská Nová Ves. Od 10. – 12. júna bude pre verejnosť v ich areáloch pripravený aj sprievodný program. Hlavným cieľom podujatia je upozorniť verejnosť na krásu zelených plôch, ich kvalitu, zaujímavú a bohatú históriu, ale aj na ich potrebu zveľaďovania a ochrany.

V meste sa do akcie zapojí aj komunitná záhrada ZáZeMie. Podľa Tomáša Repčiaka z referátu kultúry Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi sa v jej areáli pripravuje oprava hlinenej preliezky, stavba hmyzieho hotela či varenie vegetariánskeho guláša. Rovnako sa tu podľa neho účastníci dozvedia informácie o pestovaní rastlín či o priateľskom súžití s prírodou. Program je pripravený aj v parku na najdlhšom šošovkovitom námestí na Slovensku. "Súčasťou je výstup na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku s výhľadom na park z vtáčej perspektívy, prehliadka historickej radnice a skútrov na Radničnom námestí, prehliadka centra mesta so sprievodcom či prezentácia dobových fotografií," uviedol Repčiak.

Pre verejnosť bude k dispozícii aj stála expozícia sôch v Záhrade umenia Galérie umelcov Spiša s aktuálnou výstavou Petra Župníka s názvom Fragmenty v interiéroch galérie či stále expozície Jozef Hanula a Terra Gothica. "Prechádzky je možné absolvovať aj v Madaras parku, v ktorom sídli jedna zo štyroch slovenských ZOO a Lanový park Monkeyland," povedal Repčiak. V blízkom okolí bude počas víkendu k dispozícii aj prehliadka francúzskeho parku v obci Markušovce.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, Poľsku, Nemecku, Portugalsku, Austrálii, ale aj v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku je od roku 2007 nezisková organizácia Národný Trust, ktorá sa venuje ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.