Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Bývalá cirkevná škola v Brzotíne sa zmení na detský domov

Na snímke bývalá budova cirkevnej školy v Brzotíne v okrese Rožňava, v ktorej má byť po rekonštrukcii detský domov, 10. septembra 2019. Foto: TASR - Branislav Caban

Budova bývalej školy má dve časti. V hornej časti by mali bývať profesionálni náhradní rodičia s deťmi, druhú bude využívať komunita.

Brzotín 11. októbra (TASR) – Detský domov i priestor pre komunitu veriacich vznikne po rekonštrukcii bývalej cirkevnej školy v Brzotíne pri Rožňave. Ako TASR prezradil Róbert Mudi, farár cirkevného zboru Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku v Brzotíne, objekt by chceli sprevádzkovať v najbližších rokoch.

„Na začiatku nám veľmi pomohol cirkevný zbor z Holandska. Poskytol nám úvodný kapitál okolo 40.000 až 50.000 eur. Som veľmi hrdý na to, že tu vôbec nie sú peniaze z Európskej únie, cirkevné, ani od obce. Všetko sme vybudovali z malých milodarov od veriacich zo Slovenska, Maďarska, Holandska či Rumunska,“ podotkol Mudi s tým, že niektorí dobrovoľníci prispeli aj priamo svojou prácou.

Dodal, že do Brzotína prišiel ako farár v roku 2002 a hneď na prvej presbyterskej schôdzi mu povedali starší veriaci, aby sa starú školu pokúsili dostať nejako naspäť do lepšieho stavu. Objekt bol však podľa jeho slov úplne schátraný a problém bol aj s vlastníckymi vzťahmi.

„Oficiálne bol na liste vlastníctva rímskokatolíckej cirkvi, čo vzniklo zrejme chybou v rámci reštitúcií. V roku 2008 sa nám však školu podarilo získať do vlastníctva za symbolickú korunu. Jednou z alternatív na jej využitie bolo vytvorenie domova dôchodcov, ale nakoniec padlo rozhodnutie používať ju na prácu s deťmi,“ priblížil brzotínsky farár.

Budova bývalej školy má dve časti. V hornej časti by mali bývať profesionálni náhradní rodičia s deťmi, druhú bude využívať komunita. V časti objektu by podľa Mudiho mohlo vzniknúť aj ubytovanie pre návštevníkov regiónu v rámci takzvaného sakrálneho turizmu, keď spoznávajú okolité pamiatky Gotickej cesty na Gemeri. „Prevádzku budovy by sme tiež chceli financovať len z milodarov,“ zakončil.