Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

VIDEO: Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

Na snímke zľava členovia predsedníctva hnutia Progresívne Slovensko (PS) Zora Jaurová, Ivan Štefunko, predseda PS Michal Šimečka, podpredseda PS Michal Truban, členka predsedníctva PS Simona Petrík a podpredseda PS Tomáš Valášek počas tlačovej konferencie po sneme hnutia v Košiciach 4. mája 2024. Foto: TASR - František Iván

Najbližším cieľom PS bude podľa lídra hnutia vyhrať júnové voľby do Európskeho parlamentu (EP).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 4. mája (TASR) - Za predsedu Progresívneho Slovenska (PS) snem hnutia v Košiciach v sobotu opätovne zvolil Michala Šimečku. Vo voľbách nemal protikandidáta. Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Lídrom PS je Šimečka od mája 2022, najsilnejšie opozičné hnutie bude viesť ďalšie dva roky. Na sneme predstavil plán, ako chce poraziť v budúcich parlamentných voľbách Smer-SD a vymeniť vládu premiéra Roberta Fica. Cesta podľa neho vedie prostredníctvom regiónov, rastu hnutia, nových akvizícií a prístupnejšieho ekonomického aj sociálneho programu pre širší okruh voličov. "Toto je hlavná úloha pred PS - vyhrať voľby, zostaviť vládu a vrátiť Slovensku nádej na budúcnosť. Tejto úlohe chcem venovať celú svoju energiu a každý deň na poste predsedu PS," uviedol Šimečka.



Najbližším cieľom PS bude podľa lídra hnutia vyhrať júnové voľby do Európskeho parlamentu (EP). PS by sa zároveň malo posilniť o výrazné regionálne osobnosti, úspešných komunálnych politikov a odborníkov. Pripraviť sa chce na komunálne i krajské voľby, do ktorých chce vstupovať ako favorit. Do budúcna chce Šimečka spolu s expremiérom Ľudovítom Ódorom dohliadať na tvorbu nového ekonomického a sociálneho programu hnutia. Bývalý premiér bude na čele straníckej skupiny expertov. Dôraz kladie Šimečka aj na empatickejšiu komunikáciu so širším okruhom voličov, ktorých chce hnutie osloviť. "Hovorím o voličoch, ktorí rovnako ako my chcú európske, moderné Slovensko, ale možno používajú iný jazyk, trápia ich aj iné ťažkosti alebo s nami nesúhlasia úplne vo všetkom. Načúvajme im, s pokorou a s rešpektom," povedal v prejave delegátom.



Snem zvolil aj podpredsedov PS na nové obdobie. Stali sa nimi Simona Petrík, Zora Jaurová, Ivan Štefunko, Michal Truban a Tomáš Valášek. V tejto funkcii nepokračujú Irena Bihariová, Lucia Plaváková a Martin Hojsík.