Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

V kauze podplácania na ruskom rezorte zadržali ďalšieho podozrivého

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Ruský podnikateľ Alexander Fomin je podozrivý z podplácania Ivanova.

Moskva 25. apríla (TASR) - Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to vo štvrtok moskovské justičné úrady, informuje agentúra AP.

Ruský podnikateľ Alexander Fomin je podozrivý z podplácania Ivanova. Okrem tejto dvojice bol už skôr zadržaný aj Ivanovov známy, identifikovaný ako Sergej Borodin. Podľa rozhodnutia súdu budú všetci traja vo väzbe najmenej do 23. júna.

Ivanova zadržali v utorok večer. Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu, ku ktorému mali prispieť práve Fomin s Borodinom.

Ivanovovi v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia. Vyšetrovatelia tvrdia, že sa spolčil s tretími stranami, aby "počas uzatvárania zmlúv a subdodávok" pre ministerstvo prijal úplatok vo forme bližšie nešpecifikovaných služieb.

Podľa správy ruského denníka Kommersant udelil Ivanov v roku 2021 Fominovi a spolumajiteľovi jeho stavebnej spoločnosti štátne vyznamenanie Za zásluhy, a to za výstavbu zdravotníckych centier.

Ivanov pôsobil ako námestník ruského ministra obrany od novembra 2016 a mal na starosti výstavbu vojenských zariadení. Figuruje aj na sankčnom zozname Európskej únie.

Korupčnou činnosťou Ivanova sa zaoberal tiež Fond boja s korupciou (FBK), ktorý založil zosnulý líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. FBK v správe z roku 2022 uviedol, že námestník dohliadal a profitoval zo stavebných projektov v ukrajinskom Mariupole, ktorý ruské sily dobyli v roku 2022. FBK tiež zistil, že Ivanov sa rozviedol so svojou manželkou, aby jej umožnil obísť sankcie EÚ.

Ruské nezávislé médiá informovali, že obvinenia z úplatkárstva majú zakryť závažnejšie trestné činy a vyhnúť sa verejnému škandálu. Odvolávali sa pritom na dva nemenované zdroje blízke ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB). Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov v stredu tieto tvrdenia poprel a označil za špekulácie. Obdobne sa vyjadril aj Ivanovov právny zástupca.