Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Rezort školstva spustil prieskum spokojnosti vysokoškolských študentov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prieskum sa uskutočňuje formou online dotazníka zaslaného vybranej vzorke študentov na ich školský e-mail.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Rezort školstva v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií (CVTI) SR v pondelok spustil prieskum spokojnosti vysokoškolských študentov na Slovensku. Cieľom prieskumu s názvom Hodnoť.to je zmapovať ich názory a pohľady na výučbu a podmienky študijného prostredia. Výsledky zverejnia na jeseň. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVM) SR.

"Som presvedčený, že prieskum poskytne detailnejší obraz o kvalite vzdelávania a podmienkach študijného prostredia z pohľadu študentov a študentiek, keďže ide o jedinečný prieskum naprieč celým Slovenskom. Výsledky budú po spracovaní poskytnuté vysokým školám, aby mohli adresne odstraňovať nedostatky, posilniť svoje silné stránky a efektívne sa tak zlepšovať," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Prieskum sa uskutočňuje formou online dotazníka zaslaného vybranej vzorke študentov na ich školský e-mail. Zameriava sa na názory študentov prvého, druhého, spojeného prvého a druhého stupňa štúdia na verejných vysokých školách, ktorí študujú v dennej forme štúdia. Spracovanie údajov bude plne anonymné. Reprezentatívna vzorka predstavuje 16.899 respondentov. Pôjde o stratifikovaný zber dát tak, aby rezort školstva zabezpečil rovnomernosť získaných dát medzi jednotlivými úrovňami.

Dotazník pozostáva zo 42 otázok, ktoré sú rozdelené do deviatich tematických okruhov. Súčasťou prieskumu sú aj otázky, na základe ktorých Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) zisťuje, či daný študijný odbor dostatočne vedie k rozvoju a získaniu zručností či schopností potrebných na uplatnenie sa na trhu práce a v spoločnosti.

Po ukončení prieskumu budú získané dáta anonymne analyzované na úrovni študijných odborov jednotlivých vysokých škôl. Výsledky prieskumu zverejnia na jeseň 2024. Budú publikované na webovom sídle ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže.