Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Polícia: Pri dopravných nehodách zomrelo vlani v SR 13 cyklistov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Cyklisti by sa mali podľa polície vyhýbať aj jazde po chodníkoch, byť ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky a zlepšovať svoje jazdné schopnosti.

Bratislava 4. mája (TASR) - Pri dopravných nehodách zomrelo vlani na Slovensku 13 cyklistov. Celkový počet dopravných nehôd s účasťou cyklistov bol 765. Z tohto počtu zavinili cyklisti 457 nehôd. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Najčastejšie porušenia predpisov u cyklistov zahŕňala vlani jazda pod vplyvom alkoholu, jazda na červenú, odmietnutie dychovej skúšky, jazda po chodníku a nevybavenie bicykla predpísaným osvetlením za zníženej viditeľnosti.

Polícia apeluje na cyklistov, aby okrem dodržiavania pravidiel cestnej premávky nosili ochranný výstroj, boli viditeľní či udržiavali svoj bicykel v dobrom technickom stave. Okrem iného vyzýva na ostražitosť v blízkosti áut. "Vyhnite sa jazde pod vplyvom alkoholu alebo drog. Alkohol a drogy zhoršujú reflexy a zvyšujú riziko nehody. Vždy jazdite len v stave absolútnej triezvosti," zdôraznil Hájek.

Cyklisti by sa mali podľa polície vyhýbať aj jazde po chodníkoch, byť ohľaduplní voči ostatným účastníkom cestnej premávky a zlepšovať svoje jazdné schopnosti. Hájek poukázal na to, že za absenciu reflexných prvkov alebo zvončeka, jazdu cez priechod pre chodcov či jazdu vedľa seba hrozí cyklistom v blokovom konaní pokuta do 50 eur. V správnom konaní až do 100 eur.