Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Konžská republika: Osem vojakov odsúdili na trest smrti za zbabelosť

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Za posledných 20 rokov sa v KDR vynášali rozsudky smrti najmä v prípadoch týkajúcich sa armády alebo ozbrojených skupín, no systematicky ich menili na doživotie.

Goma 4. mája (TASR) – Vojenský súd na vojnou zmietanom východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) v piatok udelil trest smrti ôsmim vojakom vrátane piatich dôstojníkov za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Prokuratúra žiadala trest smrti pre 11 vojakov, s ktorými prebiehal proces, ale súd v Gome troch z nich oslobodil s odôvodnením, že obvinenia voči nim "neboli preukázané".

Vojaci bojovali prevažne proti povstalcom zo skupiny M23 (Hnutie 23. marca), ktorí sa koncom roka 2021 opäť chopili zbraní a obsadili veľké časti provincie Severné Kivu.

"Nikdy neutiekli pred nepriateľom ani neopustili svoju pozíciu – práve naopak," povedal obhajca jedného z piatich obvinených dôstojníkov Alexis Olenga.

Ide o prvé tresty smrti udelené odvtedy, čo sa konžské úrady v marci rozhodli zrušiť moratórium na popravy uplatňované od roku 2003.

Neschopnosť armády a jej pomocných jednotiek zastaviť postup povstalcov z M23 vyvolala podozrenie, že došlo k infiltrácii do bezpečnostných síl. Viacerých príslušníkov armády, ako aj členov parlamentu či podnikateľov zatkli a obvinili z "kolaborácie s nepriateľom".

Za posledných 20 rokov sa v KDR vynášali rozsudky smrti najmä v prípadoch týkajúcich sa armády alebo ozbrojených skupín, no systematicky ich menili na doživotie. Organizácie na ochranu ľudských práv a katolícka cirkev vyzvali konžskú vládu, aby zrušila trest smrti za všetky zločiny.