Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Biden prijme jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Stretnutie sa odohrá na pozadí rokovaní o dohode o prepustení rukojemníkov a zabezpečení prímeria medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy po takmer siedmich mesiacoch vojny.

Washington 4. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II., témou ich rozhovoru bude situácia na Blízkom východe v súvislosti s pokračovaním rokovaní o prímerí v Gaze. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Stretnutie bude "súkromné" a bude po ňom nasledovať výstup pre médiá, oznámila tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Presný dátum stretnutia neuviedla.

Stretnutie sa odohrá na pozadí rokovaní o dohode o prepustení rukojemníkov a zabezpečení prímeria medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy po takmer siedmich mesiacoch vojny.

Rokovania, ktoré prichádzajú po mesiacoch úsilia sprostredkovateľov Egypta, Kataru a Spojených štátov o novú dohodu medzi bojujúcimi stranami, sa ocitli v kritickom bode.

Spojené štáty vyzvali palestínske radikálne hnutie Hamas, aby prijalo "mimoriadne veľkorysú" ponuku. Hamas však v piatok obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zo snahy mariť úsilie o dosiahnutie dohody o Pásme Gazy svojimi hrozbami, že spustí operáciu v Rafahu.

Kráľ Abdalláh naposledy navštívil Biely dom vo februári, keď vyzval na okamžité prímerie a varoval, že útok na Rafah spôsobí "humanitárnu katastrofu".

V apríli Jordánsko spolupracovalo so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami na zostrelení iránskych dronov, ktoré Teherán vyslal na Izrael, pričom kráľovstvo sa snažilo zabrániť rozšíreniu konfliktu.