Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Zmena mi prospela, potvrdil Sekera po skvelom zápase v Buffale

Slovenský obranca Caroliny Andrej Sekera (tretí sprava) oslavuje gól so spoluhráčmi, uprostred Manny Malhotra a vpravo Patrick Dwyer v zápase zámorskej hokejovej NHL. Foto: TASR/AP Photo

Dvadsaťsedemročný slovenský reprezentant tak potvrdil, že prežíva najlepšiu sezónu v kariére.

Buffalo 24. januára (TASR) - Andrej Sekera zažil skvelý návrat do mesta, kde strávil najväčšiu časť svojej kariéry v NHL. Slovenský hokejový obranca bol ústrednou postavou Caroliny Hurricanes, keď sa víťazným gólom, dvomi asistenciami a štyrmi plusovými bodmi výrazne podieľal na víťazstve svojho tímu 5:3 na ľade Buffala Sabres. Dvadsaťsedemročný slovenský reprezentant tak potvrdil, že prežíva najlepšiu sezónu v kariére.

"Potenciál Andreja Sekeru bol evidentný už čase, keď hral za Buffalo. Vynikal skvelým korčuľovaním a ofenzívnym myslením, teda vlastnosťami, ktoré väčšina obrancov nemá. Svoj potenciál však počas šiestich sezón v Sabres nerozvinul. Dobrý zápas striedal slabší, kanadské body zbieral asi tak ako chyby. Teraz sa však vrátil iný Sekera a dokázal, že prežíva zlomovú kariéru," napísal o slovenskom obrancovi server buffalonews.com.

Sekera tak bol po svojom prvom zápase v aréne First Niagara Center logicky obletovaný novinármi. "Myslím, že v Hurricanes využili môj potenciál a ja im to chcem vrátiť dobrými výkonmi a tvrdou prácou. Zmena niekedy hokejistovi pomôže. V Caroline dostávam viac priestoru na ľade a v každom zápase sa snažím hrať najlepšie ako viem," povedal slovenský obranca, ktorý je s priemerom 23:37 minúty druhým najvyťaženejším hráčom Caroliny po Justinovi Faulkovi a s 28 bodmi mu patrí tretia priečka v tímovej produktivite.

Buffalo draftovalo odchovanca trenčianskeho hokeja v roku 2004 v 3. kole zo 71. miesta. Za Sabres odohral 337 zápasov v základnej časti, v ktorých strelil 17 gólov a zaznamenal 75 asistencií. Pred touto sezónou ho Buffalo vymenilo do Caroliny za obrancu Jamieho McBaina a právo výberu z 35. miesta vo vstupnom drafte 2013. "Samozrejme, že to bol pre mňa špeciálny zápas. Poznám tu takmer celý personál a prežil som tu veľkú časť svojho hokejového života. Spomienky ostanú v mojej hlave a srdci do konca života, ale výmeny sú súčasťou biznisu a nikdy neviete, kde skončíte," dodal Sekera, ktorý krásnym gólom rozhodol o víťazstve svojho tímu. V 50. minúte sa na modrej čiare drzou kľučkou zbavil hráča Sabres Matta Moulsona, nakorčuľoval si do streleckej pozície a tvrdou ranou prekonal Jhonasa Enrotha. "Liga je vyrovnaná a každé víťazstvo je veľmi dôležité. Boj po play-off sa začína práve teraz. Chceme pred olympijskou prestávkou nazbierať čo najviac bodov," povedal slovenský obranca. Carolina je na 11. mieste Východnej konferencie s 53 bodmi, ôsma Philadelphia má o tri viac.

Sekeru delia dva body, aby prekonal svoje kariérne maximum


Sekeru delí už len jeden kanadský bod od vyrovnania kariérneho maxima zo sezóny 2010/2011, keď nazbieral 29 bodov. "Je možné, že Sekera bude našim najužitočnejším hráčom sezóny. Zo dňa na deň hrá lepšie, podáva stabilné výkony a sme s ním veľmi spokojný," pochválil Sekeru tréner Caroliny Kirk Muller. "Systém hry v Caroline mi sedí. Momentálne sa mi darí a verím, že to vydrží čo najdlhšie," dodal Sekera.
Andrej Sekera a Radek Dvořák oslavujú gól
Foto: TASR/AP

Obranca Buffala Mike Weber začínal svoju kariéru v NHL v sezóne 2007/2008 práve vo formácii so Sekerom. Kým pre niektorých fanúšikov Sabres je skvelá sezóna slovenského obrancu prekvapením, Weber šokovaný nie je. "Andrej vždy na sebe tvrdo pracoval a hokej ho veľmi baví. Vôbec ma neprekvapuje, že má takú skvelú sezónu. Je výborný korčuliar, vie perfektne zaútočiť a keď dostal viac priestoru v Caroline, tak sa to okamžite prejavilo," povedal Webber. Slovami chvály nešetril ani Sekerov spoluhráč Nathan Gerbe, ktorý je takisto bývalý hráč Buffala. "Hrá skutočne perfektne, je to výborný komplexný hokejista," povedal so 165 cm momentálne najnižší hráč NHL.

Sekera sa už teší na blížiace sa zimné olympijské hry v Soči, kde bude oporou slovenskej defenzívy a spoločne so Zdenom Chárom asi najviac vyťažovaným hráčom v tíme trénera Vladimíra Vůjteka. "Do začiatku turnaja ešte zostáva pár týždňov, tak verím, že mi vydrží zdravie. Na turnaj sa veľmi teším. Hral som aj na olympiáde vo Vancouveri a bol to veľký zážitok. Stretnú sa najlepší hráči na svete a je snom každého hokejistu si na takomto turnaji zahrať," povedal Sekera, ktorý pred štyrmi rokmi na ZOH vo Vancouveri strelil v siedmich dueloch jeden gól.