Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Futbal

Del Bosque povedie komisiu, ktorá dohliadne na španielsku federáciu

Na archívnej snímke Vicente del Bosque. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minulý týždeň Národná športová rada španielskej vlády vytvorila komisiu, ktorá má dohliadať na tamojšiu federáciu a pokúsiť sa ju dostať z krízy.

Madrid 30. apríla (TASR) - Bývalý tréner španielskej futbalovej reprezentácie Vicente del Bosque povedie komisiu, ktorá bude dohliadať na tamojšiu federáciu. V utorok o tom informovala španielska vláda. Sedemdesiatriročný kouč doviedol "La Roja" k titulom na MS 2010 a ME 2012.

"Som hrdá, že môžem oznámiť, že osobou, ktorá predsedá komisii a zastupuje ju, je Vicente del Bosque. Bude tvárou a reprezentáciou španielskeho futbalu," uviedla podľa agentúry AFP ministerka školstva a športu Pilar Alegriová. Minulý týždeň Národná športová rada španielskej vlády (CSD) vytvorila komisiu, ktorá má "dohliadať" na tamojšiu federáciu (RFEF) a pokúsiť sa ju dostať z krízy.

Bývalý prezident RFEF Luis Rubiales skončil vo svojej funkcii po tom, ako v lete po triumfe španielskych futbalistiek vo finále MS pobozkal na ústa reprezentantku Jennifer Hermosovú a tá ho za to zažalovala. On aj nový šéf zväzu Pedro Rocha čelia vyšetrovaniu v súvislosti s korupciou a praním špinavých peňazí. "Som presvedčený, že (Del Bosque) je najjasnejší predstaviteľ dobrého človeka s veľkými ľudskými kvalitami a predovšetkým príkladom čestnosti a úcty," povedala Alegriová.

Podľa správy hlavného športového súdu v krajine RFEF po Rubialesovom decembrovom odstúpení prijala rozhodnutia "nad rámec svojich kompetencií", čo viedlo k vytvoreniu komisie CSD.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a Európska futbalová únia (UEFA) následne vydali vyhlásenie, v ktorom vyjadrili "veľké znepokojenie" nad situáciou okolo RFEF: "FIFA a UEFA sa budú snažiť získať ďalšie informácie, aby posúdili, do akej miery môže vymenovanie CSD (komisie) ovplyvniť povinnosť RFEF riadiť svoje záležitosti nezávisle a bez neprimeraných zásahov vlády." Španielsko má spolu s Portugalskom a Marokom organizovať MS v roku 2030.