Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Bulharov rozhorčilo správanie Angličanov, ktorí čakajú rasizmus

Anglickí hráči oslavujú úvodný gól do bránky Bulharska v kvalifikačnom zápase A-skupiny EURO 2020 Anglicko - Bulharsko v Londýne 7. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Angličania už majú skúsenosti s bulharským rasizmom z roku 2011, keď si Ashley Young vypočul v Sofii z tribúny opičie zvuky.



Sofia 14. septembra (TASR) - Bulharské úrady nahnevali vyhlásenia trénera anglickej futbalovej reprezentácie Garetha Southgatea. Ten naznačil, že jeho zverenci očakávajú počas októbrového duelu kvalifikácie EURO 2020 v Sofii rasistické urážky zo strany domácich fanúšikov. Pre hráčov Albiónu je dokonca pripravené špeciálne stretnutie, ktoré ich na to má pripraviť.

"Vyhlásenia trénera Anglicka sú neopodstatnené, nevhodné a nepotrebné pred takým dôležitým a zaujímavým duelom, na ktorý sa naši priaznivci tešia celý rok," uviedol Bulharský futbalový zväz vo svojom vyhlásení.

Angličania už majú skúsenosti s bulharským rasizmom z roku 2011, keď si Ashley Young vypočul v Sofii z tribúny opičie zvuky. "Znepokojuje nás to, pretože nám nikto nemôže zaručiť bezproblémový priebeh. Stretnutie s hráčmi sme plánovali, budeme na ňom diskutovať, ako správne reagovať na možné neprístojnosti," citoval web BBC Southgatea.

Futbalová asociácia (FA) uviedla, že jedného Bulhara vykázali pre rasizmus z tribúny vo Wembley aj počas minulotýždňového duelu kvalifikačnej A-skupiny. Následne skončil v rukách polície. Európska futbalová únia (UEFA) uzatvorila časť štadióna v Sofii pre rasistické útoky publika v júnových zápasoch s Českom a Kosovom.