Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

REAKCIE OPOZÍCIE na schválený rozpočet na rok 2020

Na archívnej snímke Eduard Heger. Foto: TASR - Jakub Kotian

Klamstvá sa podľa Eduarda Hegera udiali v troch rokoch.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Vláda aj v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2020 klame. Uviedol to v reakcii na návrh, o ktorom v pondelok popoludní rozhoduje vládny kabinet, opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Eduard Heger (OĽaNO). Avizoval, že k rozpočtu hnutie plánuje iniciovať zvolanie mimoriadneho finančného výboru parlamentu.



"Na klamstvá v rozpočte sme poukazovali už počas roka. Vidieť to aj pri predloženom návrhu na rok 2020. Vláda rozpočet tajila do poslednej chvíle, do dnes, kedy má byť prerokovaný na vláde. Nikto iný k nemu nemal prístup, čo evokuje, že tento rozpočet má v sebe veľa pochybných údajov," kritizoval.

Klamstvá sa podľa neho udiali v troch rokoch. "Prvý rok je deficit za minulý rok, o ktorom sa nás snažila vláda presvedčiť, že dosiahla deficit 0,7 %. V návrhu tohtoročného rozpočtu však vidíme, že vlaňajší deficit je výrazne vyšší, je rádovo 1 %, jedna miliarda eur. My sme na to poukazovali už na jar, v apríli, keď Eurostat Slovensku vytkol, že v ňom vláda klame," pripomínal Heger.

Ďalším klamstvom je podľa neho tohtoročný deficit, ktorý mal byť vyrovnaný. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pred niekoľkými týždňami priznal, že rozpočet za rok 2019 vyrovnaný nebude, pretože bol zostavený ako nereálny.

Klamstvom je podľa Hegera aj rozpočet štátu na rok 2020. "Vláda si nakreslila rozpočet s deficitom vo výške 0,5 % HDP. Bývalý minister financií a terajší guvernér centrálnej banky pred týždňom vydal prognózu, že deficit bude na úrovni 1,5 % HDP. Vláda si dovolí do parlamentu poslať návrh rozpočtu s deficitom menším o 1 percentuálneho bodu. Vláda teda jednoznačne klame aj v tomto rozpočte, pretože vie, že budúcoročný rozpočet je tiež nerealistický a že ho vzhľadom na voľby nebude asi sama spravovať, lebo príde nová vláda," poznamenal.

V návrhu rozpočtu počíta rezort financií s deficitom v tomto roku na úrovni 0,68 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda tak nedosiahne plánované vyrovnané hospodárenie. V budúcom roku by mal schodok pretrvať, ale klesnúť na 0,49 % HDP. Vyrovnané hospodárenie by malo byť od roku 2021.

Hrubý dlh verejnej správy by mal klesať. V tomto roku by mal dosiahnuť 47,9 % HDP a dostane sa tak pod dolné sankčné pásmo. Návrh rozpočtu predpokladá, že hrubý dlh bude klesať o ďalších 3,1 percentuálneho bodu (p.b.) HDP. Na konci plánované horizontu tak verejné financie očakávajú hrubý dlh na úrovni 44,8 % HDP.

PS-Spolu: Vláda Petra Pellegriniho predkladá do parlamentu fiktívny rozpočet



Koalícia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS) a Spolu označila rozpočet na rok 2020, ktorý v pondelok predložila vláda premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), za fiktívny. Podľa predsedu strany Spolu Miroslava Beblavého štát hospodári zle a pomáha si kreatívnym rozpočtovaním, ktoré môže Slovensko zaradiť do klubu nezodpovedných krajín EÚ.

Beblavý pripomenul, že Slovensko malo mať v tomto roku vyrovnaný rozpočet, no podľa analytikov bude štát bez dodatočných opatrení pravdepodobne hospodáriť s deficitom viac ako jedno percento HDP. "Aj rozpočet na rok 2020 je fiktívny. Nemá ani hodnotu papiera, na ktorom je vytlačený. V oblasti verejných financií sa vláda správa ako vždy, keď treba niečo riešiť. Veľa rečí, žiadne výsledky," zhodnotil Beblavý.

Vláda podľa neho nepripravila krajinu na výzvy, akými sú starnutie obyvateľstva, robotizácia alebo klimatická kríza. Upozornil tiež na investičný dlh v nemocniciach, školách, škôlkach, infraštruktúre či zariadeniach pre seniorov.

Podľa finančného experta koalície PS-Spolu Jána Remetu nedodržanie vyrovnaného rozpočtu a pokračovanie deficitného hospodárenia štátu nie je dôsledkom horšieho vývoja ekonomiky, ale dôsledok vedomého nadhodnocovania príjmov, podhodnocovania výdavkov a predvolebného rozdávania peňazí. Predložený rozpočet je podľa Remetu na hrane záväzných pravidiel EÚ. "Pochybné čísla nás môžu ľahko zaradiť do klubu rozpočtovo nezodpovedných krajín EÚ. Rozpočtová blamáž nás minula o chlp už minulý rok. Aj preto vláda narýchlo schvaľovala vyrovnaný rozpočet, ktorý nedodržala," dodal.

Koalícia PS-Spolu uviedla, že sa hlási k plneniu existujúcich fiškálnych pravidiel a podporuje zavedenie výdavkového stropu v podobe limitu výdavkov verejnej správy.