Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť na 300 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Návrh predložila na rokovanie Národnej rady (NR) SR skupina opozičných poslancov.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Peňažný príspevok na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) by sa mohol zvýšiť o 200 eur, teda zo 100 na 300 eur. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorej návrh predložila na rokovanie Národnej rady (NR) SR skupina opozičných poslancov.

"Rozdiel oproti súčasnej právnej úprave spočíva v tom, že sa strojnásobuje príspevok na opatrovanie v prípade opatrovania fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak ide o dieťa alebo viacero nezaopatrených detí. Pre vylúčenie pochybností návrhom zákona sa nezasahuje do základnej výšky príspevku na opatrovanie," spresnili predkladatelia.

Zdôraznili, že opatrovanie zdravotne znevýhodnených osôb je dôležitou a citlivou témou, ktorá si vyžaduje nielen pochopenie ich individuálnych potrieb osobitne, ak ide o deti, ale aj potrieb osôb, ktoré sa o takéto deti starajú a primeranú podporu zo strany štátu a spoločnosti.

Rodičia detí so zdravotným znevýhodnením podľa poslancov potrebujú viac finančných prostriedkov na zabezpečenie špeciálnej starostlivosti, liečby, terapií či pomôcok, čo nepochybne má výrazný dosah na rodinný rozpočet. Počet osôb s preukazom ŤZP je približne 400.000, teda viac ako 7 % populácie SR.

Podčiarkli, že počet poberateľov peňažného príspevku na opatrovanie je podľa poslednej štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny 68.688 (február 2024), teda menej než pätina z celkového počtu držiteľov preukazu ŤZP. Oficiálna štatistika neuvádza, koľko opatrovaných osôb z tohto počtu sú deti. "Môžeme predpokladať, že ide o menšinu z celkového počtu opatrovaných osôb," dodali poslanci NR SR.