Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Číne klesol 7. mesiac po sebe, pokles dosiahol 15,8 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske združenie výrobcov automobilov (CAAM) pre agentúru Reuters uviedlo, že v januári sa v krajine predalo 2,37 milióna áut.

Šanghaj 18. februára (TASR) - Predaj áut v Číne zaznamenal pokles aj v januári, už siedmy mesiac po sebe. Navyše, tempo poklesu sa oproti záveru minulého roka ešte zrýchlilo.

Čínske združenie výrobcov automobilov (CAAM) pre agentúru Reuters uviedlo, že v januári sa v krajine predalo 2,37 milióna áut. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka to predstavuje pokles o 15,8 %. Na porovnanie, v decembri predaj vozidiel klesol o 13 % a v novembri pokles dosiahol 14 %.

Jedným z dôvodom je spomaľujúca sa čínska ekonomika, ako aj napätie v obchodných vzťahoch s USA. Tieto faktory mali hlavný podiel na poklese predaja áut v Číne v každom z mesiacov 2. polroka minulého roka, čo viedlo k prvému celoročnému poklesu predaja áut v Číne za viac než dve desaťročia.

Čínska vláda preto prišla s ďalšími opatreniami na podporu predaja niektorých áut vo vidieckych oblastiach, či na podporu predaja ekologických vozidiel. Podľa automobilového priemyslu však predaj áut v Číne čiastočne ovplyvnili aj oslavy nového lunárneho roka.