Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Potravinári pokrstili nové potraviny, ktoré postupne uvádzajú na trh

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa predsedu SPPK Emila Macha sa spoločnosť po rokoch zobudila a viac začala vnímať, že okrem importu cudzích potravín si v kamiónoch križujúcich celú Európu dovážame aj potravinové škandály.

Nitra 22. augusta (TASR) – Krst zrnom absolvovalo počas 46. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre 50 nových potravinárskych produktov vyrobených na Slovensku. Vyrobili ich členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), ktorí ich počas tohto roka postupne uvádzajú na trh.

„Potravinárskymi novinkami reagujú slovenskí výrobcovia aj na aktívnejší životný štýl spotrebiteľov. Viaceré predstavené výrobky majú punc regionálneho produktu, neobsahujú prídavné látky a pochádzajú aj z ekologického poľnohospodárstva,“ skonštatovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.



Na pultoch predajní sa už v najbližšom období objavia nové pekárenské výrobky, chleby obohatené o semiačka či proteínové zložky, kváskové chleby, rada delaktózových mliečnych produktov, stopercentné ovocné šťavy, džemy i výrobky tukového priemyslu zbavené transmastných kyselín a s vyšším zastúpením maslovej zložky. „Absolútnou novinkou je farmársky cukor, kde si spotrebiteľ nájde na zadnej strane obalu fotografiu konkrétneho pestovateľa, ktorý cukrovú repu dopestoval,“ skonštatovala Holéciová.

Podľa predsedu SPPK Emila Macha sa spoločnosť po rokoch zobudila a viac začala vnímať, že okrem importu cudzích potravín si v kamiónoch križujúcich celú Európu dovážame aj potravinové škandály. „Výraznejší záujem o domáce potraviny je však naďalej v mnohých regiónoch limitovaný kúpyschopnosťou obyvateľstva,“ povedal Macho. Slovenskí poľnohospodári, a následne aj potravinári majú podľa jeho slov obrovský potenciál zvýšiť sebestačnosť krajiny a prinášať aj v budúcnosti nové potravinárske výrobky.