Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia odsúdili útok na premiéra Roberta Fica

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók počas tlačovej konferencie 6. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Útoky na politikov a verejných činiteľov odsúdila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. mája (TASR) -
Stredajší (15. 5.) útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili aj podnikatelia.

Ako uviedla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, tento útok je neprijateľným a neospravedlniteľným aktom násilia. "Musíme sa naučiť rešpektovať odlišné názory a komunikovať slušným spôsobom, tak ako nám to umožňuje parlamentná demokracia. Vyzývame politických predstaviteľov, ale aj širokú verejnosť, aby bola v týchto chvíľach súdržná a neprehlbovala napätie," dodala asociácia s tým, že premiérovi želá veľa síl a skoré uzdravenie.

Útoky na politikov a verejných činiteľov odsúdila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). "Násilie v civilizovanej spoločnosti sa nedá tolerovať a útok na predsedu vlády je v Európe 21. storočia nepredstaviteľný. Premiérovi Robertovi Ficovi prajeme skoré uzdravenie a veríme, že tento barbarský čin bude čo najskôr objasnený," uviedla.

Atentát na Roberta Fica je podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka smutným, ale pravdivým obrazom neprimeraného spolitizovania a umelého rozdelenia slovenskej spoločnosti. "Spoločnosti, v ktorej individuálne záujmy a neprimerané ambície potláčajú základné ľudské hodnoty. Spoločnosti, v ktorej sme akosi zabudli na súdržnosť a vzájomný rešpekt," dodal.

Útok taktiež ostro odsúdila Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD). "Násilie nemá miesto v civilizovanej spoločnosti a je v priamom rozpore s hodnotami, ktoré ako asociácia zastávame. Ohrozuje nielen bezpečnosť jednotlivcov, ale aj stabilitu a integritu našej demokracie," uviedla s tým, že zároveň vyzvala všetky zainteresované strany, aby vzájomné nezhody riešili cestou spolupráce a konštruktívneho dialógu.

Klub 500 odsúdil "šokujúci a ohavný útok" na predsedu vlády. "Takéto neospravedlniteľné konanie je v civilizovanom demokratickom svete neprijateľné a je zároveň útokom na samotné piliere demokracie. Ako spoločnosť musíme nájsť konsenzus a spoločne sa zjednotiť proti akémukoľvek násilnému riešeniu," zdôraznil predseda združenia Vladimír Soták. Klub vyzval politikov a občanov k väčšej tolerancii a rešpektu voči pluralite názorov. Robertovi Ficovi poprial veľa síl a čo najrýchlejšie uzdravenie.





Zástupcovia Rady slovenských exportérov (RSE) ostro odsúdili atentát na predsedu vlády a vyjadrili podporu Robertovi Ficovi a jeho rodine. "Želám pánovi premiérovi skoré uzdravenie. Takéto tragické udalosti sa na Slovensku nesmú opakovať. Držím palce predstaviteľom vlády, verím, že sa s touto neľahkou situáciou dokážu vysporiadať a upokojiť vášne v slovenskej spoločnosti," uviedol predseda rady Lukáš Parízek.

Útok na premiéra ostro odsúdila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK). Je podľa nej útokom na princípy demokracie a zároveň obrovskou ľudskou tragédiou. "Akýkoľvek rozdielny politický názor, akékoľvek rozdielne zmýšľanie v našich rodinách, firmách a na verejnosti vieme a musíme vedieť povedať slušne s rešpektom voči našim oponentom. Sme šokovaní, kam až zašla názorová nevraživosť medzi ľuďmi. Včerajšia udalosť sa nemala stať," podčiarkol predseda SPPK Emil Macho.