Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort obchodu poslal správu o dovoze áut Trumpovi, očakáva clá

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump má teraz 90 dní na to, aby rozhodol, či odporúčania ministerstva prijme alebo nie. Zástupcovia automobilového sektora predpokladajú, že správa určité clá na autá obsahuje.

Washington 18. februára (TASR) - Americké ministerstvo obchodu poslalo prezidentovi Donaldovi Trumpovi správu o tom, či dovoz áut a autokomponentov zo zahraničia ohrozuje národnú bezpečnosť USA. Podrobnosti o obsahu správy však nezverejnilo.

Ak by správa, ktorú poslal Trumpovi v nedeľu večer (17.2.) minister obchodu Wilbur Ross, potvrdila, že dovoz áut a komponentov predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť USA, mohlo by to znamenať zavedenie vysokých dovozných ciel na autá z Európskej únie.

Trump má teraz 90 dní na to, aby rozhodol, či odporúčania ministerstva prijme alebo nie. Zástupcovia automobilového sektora predpokladajú, že správa určité clá na autá alebo technológie a komponenty obsahuje.

Aj keď ministerstvo obsah správy nezverejnilo, automobilový sektor napriek tomu spúšťa masívnu kampaň proti prípadnému zavedeniu ciel. Zástupcovia sektora varujú, že v prípade zavedenia 25-percentných ciel na milióny dovážaných áut a autokomponentov by sa výrazne zvýšili náklady a cena vozidiel, čo by mohlo viesť k strate státisícov pracovných miest v USA.

Združenie amerických výrobcov autokomponentov uviedlo, že clá povedú k poklesu investícií v USA, a to práve v čase, keď priemysel zápasí s klesajúcim predajom, Trumpovými clami na oceľ a hliník a clami na autosúčiastky z Číny. "Ak sa clá zavedú, je možné, že vývoj a zavádzanie nových technológií sa začne presúvať do zahraničia. Ani jedna firma z amerického automobilového sektora o preverovanie (o ohrození národnej bezpečnosti USA dovozom áut a autokomponentov) nežiadala," dodalo združenie.

Ministerstvo obchodu začalo prípadné ohrozenie národnej bezpečnosti USA dovozom áut preverovať v máji minulého roka na žiadosť Donalda Trumpa. Predstavitelia americkej administratívy netaja, že cieľom hrozieb o možnom zavedení ciel je získanie ústupkov zo strany Japonska a EÚ. Aj Trump minulý týždeň uviedol, že clá ochraňujú americký priemysel a navyše pomáhajú pri vyjednávaní o obchodných dohodách.