Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ekonomika Rakúska sa v 1. štvrťroku vrátila k rastu

Viedeň, foto z archívu. Foto: TASR

V medziročnom porovnaní ekonomika pokračovala v poklese, avšak o niečo miernejším tempom.

Viedeň 30. apríla (TASR) - Ekonomika Rakúska sa v 1. kvartáli vrátila v medzikvartálnom porovnaní k rastu, ktorý je tak prvý za posledný rok. Ekonomiku podporil rast spotrebiteľských výdavkov, ako aj miernejší pokles výdavkov vlády. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Rakúska vzrástol v 1. kvartáli tohto roka medzištvrťročne o 0,2 % po tom, ako v poslednom štvrťroku minulého roka vykázala ekonomika nulový rast. Navyše, stagnácia v závere minulého roka nasledovala po dvoch štvrťrokoch poklesu po sebe.

K obratu za prvé tri mesiace tohto roka prispela domáca spotreba, ktorá sa vrátila k rastu. Po poklese o 0,2 % v poslednom štvrťroku 2023 sa zotavila a v 1. kvartáli tohto roka zaznamenala rast o 1,3 %. Výdavky vlády opäť klesli, pokles sa však zmiernil. V závere roka 2023 klesli medzikvartálne o 1,4 %, v prvých troch mesiacoch tohto roka dosiahol pokles 1,2 %.

V medziročnom porovnaní ekonomika pokračovala v poklese, avšak o niečo miernejším tempom. Vo 4. kvartáli klesol HDP Rakúska v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 1,4 %, za prvé tri mesiace tohto roka pokles dosiahol 1,3 %.