Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zhruba polovica opýtaných analytikov očakáva, že situácia v nemeckej ekonomike sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch zlepší, a to vďaka priaznivejšiemu vývoju na kľúčových exportných trhoch, ako aj posilneniu dolára a eura.

Mannheim 16. apríla (TASR) - Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa aj v apríli zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku vzrástla už deviaty mesiac po sebe a viac, ako analytici očakávali. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Bloomberg a portálu businesstimes.

Podľa prieskumu ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v apríli 2024 zvýšil na 42,9 bodu z 31,7 bodu v marci. Analytici pritom očakávali, že dosiahne 35,9 bodu. Aprílová hodnota indexu je najväčšia od februára 2022.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že čiastkový index súčasnej situácie v Nemecku v apríli stúpol len mierne, na -79,2 z marcových -80,5 bodu. Hodnotenie ekonomickej situácie v najväčšej európskej ekonomike tak zostalo na veľmi nízkej úrovni.

Zhruba polovica opýtaných analytikov očakáva, že situácia v nemeckej ekonomike sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch zlepší, a to vďaka priaznivejšiemu vývoju na kľúčových exportných trhoch, ako aj posilneniu dolára a eura.

"Zotavujúca sa globálna ekonomika zvyšuje očakávania pre Nemecko, pričom polovica respondentov predpokladá oživenie hospodárstva v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. K zvýšenému optimizmu prispievajú oveľa lepšie hodnotenia situácie a očakávaní v nemeckom exporte," povedal prezident ZEW, profesor Achim Wambach.

V eurozóne sa index dôvery ZEW tento mesiac zvýšil na 43,9 z 33,5 bodu v marci. A zároveň čiastkový index súčasnej situácie vzrástol v apríli 2024 na -48,8 z -54,8 bodu v marci a inflačné očakávania stúpli medzimesačne o 15,2 bodu na -49,1 bodu.

V apríli 45,1 % opýtaných analytikov neočakávalo žiadne zmeny v ekonomickej aktivite euroregiónu, 49,4 % predpovedalo jej zlepšenie a 5,5 % zhoršenie.