Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

V Bratislave padlo trestné oznámenie pre zeleň na Kollárovom námestí

Na archívnej snímke z 26. apríla 2021 zákazníci sedia na terase prevádzky na Kollárovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Trestný čin deteguje Staré Mesto v ohrození a poškodení životného prostredia, porušovaní ochrany stromov a krov i poškodzovaní cudzej veci.

Bratislava 29. februára (TASR) - Bratislavské Staré Mesto podalo trestné oznámenie v súvislosti s odstránením stromov a zelene na Kollárovom námestí bez oprávnenia. S podozrením zo spáchania trestného činu sa obrátilo na okresnú prokuratúru či na políciu. Trestný čin deteguje mestská časť v ohrození a poškodení životného prostredia, porušovaní ochrany stromov a krov i poškodzovaní cudzej veci.

"Podali sme podnet na Okresný úrad, podnet na preventívne a nápravné opatrenie a aj podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a trestné oznámenie," skonštatoval starosta Starého Mesta Matej Vagač.

Hovorí o bezprecedentnej situácii a svojvoľnom konaní, keď bola mestská časť obídená, rovnako tak orgán ochrany prírody. Pri akomkoľvek nakladaní so stromami musí mať vykonávateľ povolenie správcu zelene aj odborného orgánu ochrany prírody a krajiny. Platí to aj v prípade presádzania stromov, ktorý má tiež prejsť výrubovým konaním. V tomto prípade však podľa starostu žiadne také povolenie nie je. Kde sa zeleň v súčasnosti nachádza, mestská časť nevie. Stromy sú označené jej štítkami.

Mestská časť na nutnosť súhlasu upozornila ešte začiatkom februára aj stavebníka, spoločnosť Parking house. Tá sa mala prihlásiť k nedávnym bezpečnostným orezom. Samospráva pritom zdôrazňuje, že memorandum, ktoré spoločnosť podpísala ešte v roku 2020, ju na takéto konanie neoprávňuje. Podpísané bolo pritom podľa starostu bez vedomia a súhlasu mestskej časti, ktorej bola pred viac ako 30 rokmi zverená verejná zeleň, lavičky i chodníky na Kollárovom námestí. O odzverenie pozemkov síce zažiadalo hlavné mesto v roku 2022, návrh však staromestským zastupiteľstvom neprešiel a magistrát vzápätí návrh stiahol.

Spoločnosť sa mala v minulosti pokúsiť získať výrubové povolenie na stromy na Kollárovom námestí trikrát, avšak neúspešne. Jedno z konaní mal zamietnuť Najvyšší súd SR.

Spoločnosť Parking house stojí za projektom podzemného parkovacieho domu s takmer 300 parkovacími miestami na Kollárovom námestí a mestského parku s oddychovou zónou. Projekt nedávno po rokoch získal právoplatné stavebné povolenie. V rámci odvolacieho konania o tom rozhodol Okresný úrad (OÚ) Bratislava.

Iniciatíva na vybudovanie podzemných garáží vyšla zo strany hlavného mesta v roku 2009. V danom roku developer projekt aj predstavil. Postupne však došlo k viacerým úpravám, dôvodom boli najmä pripomienky aktivistov. Územné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v apríli 2017. Stavebné povolenie vydal staromestský stavebný úrad ešte na jeseň 2021, zaevidoval však voči nemu niekoľko odvolaní.

Spoločnosť Parking House kategoricky vylučuje, že by z jej strany došlo k akejkoľvek nezákonnej aktivite. Podotýka, že nejde o výrub, ale o presádzanie stromov, na ktoré disponuje všetkými právnymi titulmi. Požiadavky na povolenie označuje za "fikciu bez akéhokoľvek právneho základu." Odvoláva sa na Okresný úrad Bratislava, ktorý mal potvrdiť, že žiadny zákon povoľovacie konanie v prípade presádzania neukladá.

"Posledné kroky mestskej časti vnímame ako pokračovanie pretrvávajúceho nezákonného, šikanózneho a diskriminačného administratívneho obťažovania pod vedením voči projektu zaujatého starostu, ktorý je okrem iného účastníkom všetkých konaní týkajúcich sa projektu. Nezákonným konaním exponuje vlastnú mestskú časť hrozbe uplatnenia nárokov na náhradu škody vo veľkom rozsahu," uvádza spoločnosť v reakcii pre TASR.

Deklaruje, že sa vždy správala v súlade s právom. Keďže však ostatné kroky samosprávy považuje za natoľko svojvoľný, nezákonný a závažný zásah do jej práv a oprávnených záujmov, je pripravená sa brániť. Nevylučuje ani podnet na prešetrenie skutočností nasvedčujúcich tomu, že došlo k spáchaniu viacerých trestných činov, okrem iného aj k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa.

Realizáciu samotného projektu výstavby to však podľa nej žiadnym spôsobom neovplyvňuje. Do objasnenia situácie bude pokračovať v ďalších prípravných úkonoch, rovnako v súlade s právom a platnými zmluvami.