Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislava

SNS vyzvala Petržalčanov na protest proti spoplatneniu parkovania

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Strana dnes oznámila, že sa pridala k protestom obyvateľov mestskej časti.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Obyvatelia Petržalky majú v utorok (27.10.) počas rokovania Miestneho zastupiteľstva verejne vyjadriť svoju nevôľu s výsledkom súťaže na prevádzkovateľa nového parkovania v tejto mestskej časti. Vyzýva ich k tomu Slovenská národná strana (SNS), ktorá má v Petržalke svojich zastupiteľov.

SNS dnes oznámila, že sa pridala k protestom obyvateľov mestskej časti. Jej iniciatívu organizuje tunajšia okresná rada strany, ktorú podporila aj krajská rada a tiež predseda strany Andrej Danko. Ten obchodnú súťaž na prevádzkovateľa nového parkovania označil za škandalóznu, považuje ju za nečitateľnú.

Víťazná spoločnosť bola podľa Danka zjavne zvýhodnená pred inými uchádzačmi. „Je nepredstaviteľné, aby rozpočty rodín, ktoré žijú v Petržalke, boli zvýšené o 60 a 90 eur za parkovanie, a tých, ktoré tam nemajú trvalé bydlisko, o 800 eur,“ domnieva sa Danko s tým, že suma môže byť pre rodiny likvidačná.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan by si mal podľa SNS uvedomiť, že rozhodnutie o tejto veci musí prísť po dôkladnej diskusii s obyvateľmi a odborníkmi. Strana považuje za otázne, či spoplatnenie vyrieši problém s nedostatkom parkovacích miest. Väčšia časť ziskov totiž podľa SNS ostane súkromnej spoločnosti a mestská časť ich nebude môcť použiť na vytváranie nových miest na parkovanie.

Mestská časť sa prevádzkovanie parkovania rozhodla zveriť externej firme EEI. Vo verejnej obchodnej súťaži ju vybrala z troch kandidátov a v júni s ňou podpísala koncesnú zmluvu na 4.999.999 eur na zabezpečenie prevádzky parkovacieho systému. Mestskej časti poslanci vyčítali, že koncesná zmluva s prevádzkovateľom parkovacieho systému je neplatná, lebo ju neschvaľovali v zastupiteľstve. Okresná prokuratúra už ale potvrdila, že bola podpísaná v súlade so zákonom. Nový parkovací systém chce mestská časť spustiť na budúci rok.



Nová parkovacia politika má zvýhodniť rezidentov. Petržalčan si má na parkovanie svojho auta, aj firemného, kúpiť rezidentskú kartu za 60 eur na rok. Ale to len pri prvom aute, pri druhom by sa mala suma vyšplhať na 90 eur, pri treťom na 120 eur. Vodič, ktorý nemá trvalý pobyt alebo miesto podnikania na území mestskej časti, má však zaplatiť za abonentskú kartu niekoľkonásobne viac, a to až 800 eur. Zo všetkých miest by malo 80 až 90 percent patriť rezidentom, zvyšok návštevníkom.