Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

SNM predstaví najcennejšie akvizície roku 2023

Na archívnej snímke Bratislavský hrad, v ktorom sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zbierky SNM - Historického múzea sa rozrástli o obraz Márie Kristíny, pôvodom z majetku saskej kráľovskej rodiny od Johanna Georga Wieckerta.

Bratislava 5. marca (TASR) - Múzeá Slovenského národného múzea (SNM) získali vlani 13.744 zbierkových predmetov. Ministerstvo kultúry SR pridelilo na ich nákup 721.800 eur v rámci prioritných projektov. Najpozoruhodnejšie predmety z rôznych oblastí výtvarného umenia a umeleckého remesla predstaví SNM prostredníctvom svojich komunikačných kanálov aj v priamo vo výstavných priestoroch niektorých múzeí.

O vzácnu kolekciu 15 olejomalieb Martina Benku s netradičným motívom Jadranu rozšírili svoju zbierku SNM - Múzeá v Martine. "Cenným je aj konvolút malieb na skle a fajansy (52 sklomalieb a 57 fajansových výrobkov) z 19. storočia zo zbierky Jaroslava Schlogla," informuje SNM. Jeho Múzeum Betliar pokračovalo v dlhodobom projekte spracovania predmetov z pozostalosti po rodine Andrássyovcov. Pri príprave výstavy In effigie išlo najmä o zbierkové predmety späté s osobnosťou Júliusa Andrássyho. Pozoruhodnou akvizíciou múzea je jachtingová cena v podobe pokála z roku 1908 (cena víťaza Regatta Pola 1908), ktorú dostal Gejza I. Andrássy, majiteľ kaštieľa v Betliari a jeden z najväčších športovcov a popularizátorov športových disciplín v Uhorsku.

Zbierky SNM - Historického múzea sa rozrástli o obraz Márie Kristíny, pôvodom z majetku saskej kráľovskej rodiny od Johanna Georga Wieckerta, jedného z najobľúbenejších rakúskych dvorných maliarov za vlády Márie Terézie. "Olejomaľba Spoločnosť hrajúca backgammon, ako ďalšia z akvizícií múzea, je jediným z mála známych diel z pôvodného inventára kaštieľa v Rusovciach, nachádzajúcich sa na Slovensku," poznamenáva múzeum. Do pozornosti dáva aj kolekciu 150 predmetov zo striebra a alpaky, vyrobených v legendárnej slovenskej fabrike Sandrik v Hodruši Hámroch, z prelomu 19. a 20. storočia, či obraz českého maliara Václava E. Nádherného, spodobujúci slovenskú diplomatku Marínu Paulínyovú.

Vzácnu kolekciu nábytku "fajčiarskeho salóna", vyrobeného v strednej Európe koncom 19. storočia zakúpilo SNM - Múzeum Bojnice. Múzeum Červený Kameň nadobudlo kovový odliatok monumentálnych rozmerov a mimoriadnej výtvarnej kvality - hlavu jeleňa s parožím z prelomu 19. a 20. storočia, slúžiacu pravdepodobne ako exteriérovú dekoráciu fasády. "Hoci dielo nie je signované, vzhľadom na výtvarný prejav a charakter modelácie predpokladáme, že ide o prácu renomovaného sochára, azda aj Alojza Stróbla (1856 - 1926)," dodáva SNM. Upozorňuje aj na akvizíciu Múzea bábkarských kultúr a hračiek, ktorou je divadelná scéna Orfeus. Prvé predstavenie na nej odohralo bábkové divadlo Teatro Neline - divadlo jednej herečky (Petro) Nely Dušovej.