Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Návštevnosť kina Lumiére je porovnateľná s obdobím spred pandémie

Na snímke kinosála K4 v kine Lumiére v Bratislave 18. januára 2024. Foto: TASR Dano Veselský

Svoje kinosály otvorilo 6. februára, najviac divákov videlo filmový hit Chudiatko.

Bratislava 6. marca (TASR) - Bratislavské kino Lumiére dosahuje mesiac po rekonštrukcii porovnateľnú návštevnosť s obdobím spred pandémie. Svoje kinosály otvorilo 6. februára, najviac divákov videlo filmový hit Chudiatko. Zo slovenských snímok si divácku priazeň získala dráma Vojna policajtov. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Spresňuje, že vo februári kino premietalo 24 dní a uviedlo 234 predstavení, ktoré navštívilo 8665 divákov. Priemerná návštevnosť na jedno predstavenie podľa prevádzkovateľov ukazuje, že kino sa z hľadiska diváckej návštevnosti dostalo na predpandemickú úroveň. "Februárové čísla zodpovedajú výsledkom spred covidového obdobia, čo je fantastické. Je výborné vidieť v kine známe tváre, ktoré už pred zatvorením patrili k nášmu stabilnému návštevníctvu i celkom nových ľudí, ktorí sa s kinom Lumiére ešte len zoznamujú," hovorí manažérka kina Zita Hosszúová.

Najnavštevovanejším filmom sa vo februári stala komediálna dráma Chudiatko (2023) gréckeho režiséra Yorgosa Lanthimosa s jedenástimi nomináciami na Oscara, za ňou nasleduje víťazný film z vlaňajšieho MFF Cannes Anatómia pádu (2023) režisérky Justine Triet. Rebríček ďalej tvoria historická dráma Nikolaja Arcela Bastard (2023) v hlavnej úlohe s Madsom Mikkelsenom, novinka Wima Wendersa o hľadaní krásy v zdanlivých maličkostiach Dokonalé dni a romantická dráma Woodyho Allena Zásah šťastím (2023). Najnavštevovanejším slovenským filmom v top 10 sa vo februári stala Vojna policajtov (2024), samostatný debut Rudolfa Biermanna, nakrútený podľa knihy Arpáda Soltésza.

Kino Lumiére síce aktuálne ponúka plnohodnotný hrací profil a denne uvádza sedem až dvanásť projekcií, jeho rekonštrukcia však nie je kompletne ukončená. Čaká ho umiestnenie strojného zariadenia výťahovej plošiny pre imobilných divákov, ktoré sa v závislosti od dodávky osadí predbežne v júli počas prevádzky kina. Kino pripravuje aj zvukový systém ATMOS do kinosály K1 a nad hlavný vchod kina pribudne nové svetelné označenie s nápisom kina, kompatibilné s jeho videospotom, ktorý diváci poznajú z plátna pred každou projekciou.

Aktuálne je v kine inštalovaná výstava Portréty fotografa Mira Nôtu, ktorá predstavuje výber osobností zo sveta slovenského filmu. "Vo foyeri je umiestnený aj sklený objekt Protoaparát (2024), spoločné dielo maliara Pala Macha a fotografky Jany Hojstričovej, ktoré sa stalo trvalou súčasťou priestorov kina," dodáva SFÚ.