Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislava

MČ Jarovce pripravuje nariadenie o ochrane pred hlukom a vibráciami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všeobecné záväzné nariadenie, ktorým sa určujú pravidlá pri stavebných, rekonštrukčných a udržiavacích prácach, má napríklad MČ Bratislava Lamač.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Mestská časť (MČ) Bratislava-Jarovce pripravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o ochrane obyvateľstva pred hlukom a vibráciami. Pre TASR to potvrdil vicestarosta MČ Jozef Uhler: „Áno, pripravujeme také VZN, ale najskôr potrebujeme poznať názor obyvateľov," dodal Uhler. Poslanec Juraj Hradský bol v odpovedi konkrétnejší. „Samozrejme, že sme za obmedzenie hluku, ešte musíme doriešiť návrh, ktorý sa týka dní pracovného pokoja a sviatkov,“ konštatoval.

Na webovej stránke Jarovských novín môžu obyvatelia odpovedať na otázku, či by mali byť obmedzené hlučné stavebné práce a kosenie v nejakom čase a ak áno, tak kedy.

Väčšina z diskutujúcich je za stanovenie pravidiel prostredníctvom VZN. Ako uviedla pre TASR Gertrúda Rošková, takéto stanovenie pravidiel je nevyhnutné prijať čo najskôr. „Podľa mňa by v nedeľu malo platiť takéto obmedzenie na celý deň a v sobotu aspoň do deviatej hodiny predpoludním, aby sa ľudia po celotýždňovej práci mohli vyspať,“ dodala s tým, že v Rakúsku je takéto stanovenie pravidiel samozrejmosťou. „Ochrana pred nadmerným hlukom, napríklad aj hlasnou hudbou v noci na susedovom dvore by pomohla deťom a nám dôchodcom, ktorí predsa len ťažšie zaspávame,“ povedala Helena Bognárová. Študent Michal Bázlik si myslí, že je potrebné zohľadniť aj názor mladších vekových kategórii. „Mali by platiť aj výnimky, napríklad počas Chorvátskych dní alebo iných slávností zábavného charakteru aspoň dvakrát, trikrát do roka," dodal.

VZN, ktorým sa určujú pravidlá pri stavebných, rekonštrukčných a udržiavacích prácach, má napríklad MČ Bratislava Lamač. Tieto práce, pokiaľ nejde o udelenú výnimku alebo o rozkopávkové a iné práce na verejnej komunikácii, sa môžu vykonávať len v pracovných dňoch a v sobotu od 8. do 20. hodiny. Za porušenie pravidiel VZN hrozí fyzickej i právnickej osobe pokuta.