Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Číslo horúcej linky dopravných obmedzení v Bratislave je 0800 24 2000

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Zavedením horúcej linky chcú kompetentní zabrániť, aby sa nepreťažilo tiesňové číslo polície 158. V piatok (8. 2.) mal prvé oficiálne stretnutie aj krízový štáb.

Bratislava 13. februára (TASR) - Bratislava zriadila pre rozsiahle dopravné obmedzenia, ktoré nastanú v meste od piatka 15. februára, horúcu linku. Jej číslo bude 0800 24 2000 a prostredníctvom nej môže verejnosť hlásiť problémy v doprave, ale pýtať sa aj otázky v súvislosti s dopravnými riešeniami. Číslo linky pre TASR potvrdil hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Ľudia budú môcť sledovať dopravnú situáciu vďaka 15 kamerám v teréne aj online.

Zavedením horúcej linky od pondelka (18. 2.) od 6.00 h chcú kompetentní zabrániť tomu, aby sa preťažilo tiesňové číslo polície 158. Primátor Bratislavy Matúš Vallo v stredu upozornil na to, že táto linka nenahrádza tiesňové čísla 158, 155, 150 či 112 a jej operátori nevydávajú príkazy na tiesňové výjazdy záchranných a bezpečnostných zložiek. "Linka bude v priamom kontakte s operačným strediskom, ktoré mesto zriadilo v spolupráci s ministerstvom vnútra, a jej zmyslom je poskytnúť verejnosti komplexné a aj operatívne informácie o dopravnej situácii v Bratislave, vyvolanej rozsiahlymi stavbami v našom meste," spresnil Vallo na sociálnej sieti.

"Na dodržiavanie zákazu jazdy v bus pruhoch bude polícia vo zvýšenej miere využívať objektívnu zodpovednosť, aby nedochádzalo k blokovaniu jazdy MHD. Zároveň budú prítomné policajné hliadky na všetkých dôležitých križovatkách v tomto území," spresnil na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo. Polícia podľa jeho slov požiada všetky veľké špedičné a prepravné firmy, aby svoju nákladnú dopravu do a z Bratislavy realizovali hlavne v noci, mimo dopravnej špičky. "Verejne dostupný bude stream z 15 kamier, aby sa každý dochádzajúci do Bratislavy vedel vopred zariadiť a plánoval si svoju cestu nielen podľa informácií z navigácií, ale aj reálnym pohľadom na cestu, ktorú si zvolil za cieľ," podotkol bratislavský primátor.

Mesto sa pripravuje na dopravné obmedzenia zabezpečením záchytných parkovísk na Zlatých pieskoch, pri cintoríne Vrakuňa či na Baltskej ulici. Na križovatke Uzbecká - Vrakunská nainštalujú inteligentné semafory, ktoré budú prednostne púšťať MHD. Na niektorých križovatkách chce mesto umiestniť aj krátke bus pruhy. Na Gagarinovej, ktorá bude počas dopravných obmedzení jedna z najvyťaženejších ulíc, budú bus pruhy. Bratislava sa snaží presvedčiť vodičov, aby počas dopravných uzáver využili MHD. Od 18. februára až do konca marca bude aj preto na linkách 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť MHD pre všetkých cestujúcich zadarmo.

Citeľné dopravné obmedzenia od 15. februára nastanú v Bratislave pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 (konkrétne pre prestavbu mimoúrovňovej križovatky Prievoz) a pre výstavbu podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. Viac informácií môže verejnosť nájsť na webe www.zvladneme.to.