Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Rozhodcovia duelu Francúzska s Litvou na šampionáte skončili

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výsledok zabezpečil Francúzom účasť vo štvrťfinále, kým pre Litvu znamenal vypadnutie z turnaja.

Šen-čen 8. septembra (TASR) - Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) suspendovala arbitrov, ktorí rozhodovali stretnutie L-skupiny majstrovstiev sveta v Číne medzi Francúzskom a Litvou (78:75). Výsledok však ponechala v platnosti.

Litovčania prehrávali 30 sekúnd pred koncom duelu o dva body a po faule na Jonasa Valančiunasa mali k dispozícii dva trestné hody. Center Memphisu Grizzlies prvý pokus úspešne premenil. Ten druhý sa kĺzal po obruči, keď sa ho Francúz Rudy Gobert pokúsil odraziť preč, pričom sa rukou očividne dotkol obruče. Podľa pravidiel FIBA ide o porušenie pravidiel a v takom prípade mal byť priznaný bod Litve, čím by sa vyrovnal stav stretnutia. Španielsko-venezuelská rozhodcovská dvojica Antonio Conde - Daniel Garcia Nieves nepoužila na posúdenie situácie video a Francúzi napokon v dueli zvíťazili 78:75. Tento výsledok im zabezpečil účasť vo štvrťfinále, kým pre Litvu znamenal vypadnutie z turnaja.

"Nemusíte byť inteligentní na to, aby ste zastavili hru a išli si pozrieť záznam. Úplne na to stačí poctivosť. Títo chlapci strávili dva mesiace bez svojich rodín a bez nároku na odmenu. Zaslúžia si rešpekt a je preto veľmi smutné, že niektorí ľudia si nevážia tento šport. Je to výsmech," povedal po zápase nahnevaný tréner Litvy Dainius Adomaitis. Za pravdu mu dala aj FIBA vo svojom vyhlásení. Informovala o tom agentúra AFP.