Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo Zvolene zrušili dražbu pozemkov pod nákupným centrom Europa

Erb mesta Zvolen Foto: Heraldický register

Dražbu zastavil súd vydaním predbežného opatrenia. Mesto Zvolen sa pôvodne, po vyhlásení dražby, chcelo do nej zapojiť.

Zvolen 3. augusta (TASR) - Lukratívne pozemky v strede mesta, na ktorých mala stáť druhá časť zvolenského nákupného centra Europa, sa dražiť nebudú. Dražbu zastavil súd vydaním predbežného opatrenia.

Mesto sa pôvodne, po vyhlásení dražby, chcelo do nej zapojiť. „Len čo sme sa dozvedeli o dražbe pozemkov, začali sme konať. Mesto ich v minulosti predalo za jediným účelom – aby na nich stálo obchodné centrum. Ak by boli v dražbe predané, mohlo by sa s nimi stať čokoľvek a úplne mimo našej kontroly. Keďže nebol jasný právny stav prevodu pozemkov a najmä vyhlásenej dražby, ostávala jediná možnosť ako pozemky pre mesto zachrániť - pokúsiť sa ich vydražiť,“ hovorí primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Pozemky pod bývalým kinom Mier predalo Mesto Zvolen spoločnosti VAV Invest v roku 2014. Použité mali byť na výstavbu druhej etapy nákupného centra ESC, dodnes však k tomu nedošlo. Medzičasom sa VAV Invest dostal do konkurzu, pozemky cez viaceré spoločnosti prešli až na spoločnosť EUROPA F2, ktorá ich len pred pár týždňami navrhla do dražby.

Okresný súd v Banskej Bystrici však v týchto dňoch rozhodol o povinnosti upustiť od dražby. „Vzhľadom na to, že správca zapísal tieto nehnuteľnosti do súpisu konkurznej podstaty úpadcu, listom zo dňa 23. júna 2016 oznámil dražobníkovi, že uvedené nehnuteľnosti podliehajú konkurzu vyhláseného na majetok úpadcu,“ konštatuje súd v odôvodnení svojho rozhodnutia.

Konkurzný správca, ako aj súd, sa tak stotožnili s pôvodným názorom Mesta Zvolen, že pozemky patria do konkurzného konania vyhláseného na spoločnosť VAV Invest. „Rozhodnutie súdu nás teší. Tie pozemky sú dôležité nielen z hľadiska dostavby nákupného centra. Tvoria vstupnú bránu do mesta v smere od Banskej Bystrice a tá dnes vôbec nevyzerá dobre, s tým jednoducho chceme niečo urobiť. Rozhodnutie znamená šancu, že sa o pozemky budeme môcť uchádzať priamo v konkurze. V prípade ich nadobudnutia tak celý proces nebude môcť nikto spochybniť, kým pri vydražení takáto možnosť nastať mohla,“ dodala zvolenská primátorka.