Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Začal sa zvoz liekového odpadu z lekární v Banskobystrickom kraji

Ilustračné foto Foto: TASR

Na hromadenie pacientmi nespotrebovaných liekov v lekárňach v januári upozornili Slovenská lekárnická komora a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Od pondelka (15. 4.) začal prvotný zvoz liekového odpadu z verejných lekární v Banskobystrickom kraji. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že prioritou boli najkritickejšie lekárne. Prosí preto naďalej lekárne aj občanov o trpezlivosť.

ŠÚKL zároveň v tejto súvislosti upozornil, že medzi liekový odpad nepatria výživové a potravinové doplnky, homeopatiká, zdravotnícke pomôcky, kozmetika, ihly, vonkajšie obaly liekov ani príbalové letáky. "Takýto odpad nie je lekáreň povinná prebrať," doplnil.

Okrem toho apeluje na pacientov, aby pri nákupe liekov dôkladne zvážili, koľko balení skutočne potrebujú a nekupovali lieky v neprimeranom množstve do zásoby. "Nespotrebované lieky a lieky po dátume exspirácie je potrebné odniesť do ktorejkoľvek verejnej lekárne iba vo vnútornom obale, t. j. blistri, sklenenej či plastovej nádobe, tube a podobne," ozrejmil ústav.

Na hromadenie pacientmi nespotrebovaných liekov v lekárňach v januári upozornili Slovenská lekárnická komora a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni. ŠÚKL v marci avizoval, že zvoz nespotrebovaných liekov začne v najbližších týždňoch, pričom prioritou majú byť lekárne, kde sa liekový odpad hromadí najviac.