Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Vranov nad Topľou opraví za 60.000 eur skôlku v havarijom stave

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Táto materská škola je už niekoľko rokov v zlom stave. Svedčí o tom aj nehoda, pri ktorej približne pred mesiacom spadla na jedno z detí omietka.

Vranov nad Topľou 4. augusta (TASR) – Mesto Vranov nad Topľou investuje do opravy havarijného stavu Materskej školy (MŠ) Kukučínova z rezervného fondu 60.000 eur. Rozhodli o tom dnes poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Všetci prítomní predložený návrh odsúhlasili.

Podľa primátora mesta Jána Ragana chcú vykonať také práce, ktoré zvýšia bezpečnosť detí. Patrí medzi ne oprava celej strechy, ktorá predíde zatekaniu do MŠ. Zabezpečiť by sa mala aj rekonštrukcia stropov, aby neopadávala omietka. "Uvažujeme, že obijeme fasádu, ktorá je v zlom technickom stave, čo ohrozuje bezpečnosť detí," dodal s tým, že ju opravia, ale na zateplenie už finančné prostriedky mať nebudú. Mesto v rámci rezervy zrealizuje tiež výmenu niektorých okien.

Časť prác na oprave strechy je ukončená, bude potrebné v nich pokračovať, aby sa zrekonštruovala celá strešná krytina. Financie v objeme 60.000 eur budú investované do opráv v najbližších dňoch. "Musíme zabezpečiť transparentnú súťaž. Oslovíme firmy, vyhodnotíme ponuky. Budeme sa snažiť o to, aby to bolo ukončené do začiatku školského roka," vysvetlil Ragan.

Mesto v tomto období realizuje v rámci projektu "Rozšírenie kapacity MŠ Kukučínova" stavebné úpravy v triede, ktorú materská škola doposiaľ nevyužívala v hodnote približne 50.000 eur.

Financie z rezervného fondu možno podľa vedúceho ekonomického oddelenia Milana Malého použiť aj na výdavky nevyhnutné k odstráneniu, resp. predchádzaniu živelných pohrôm a havárií a na výdavky, ktoré môžu byť použité v záujme predísť hrozbe výrazných škôd na majetku mesta, čo zodpovedá tomuto prípadu. V rezervnom fonde mesta zostalo ešte približne 110.000 eur.

Táto materská škola je už niekoľko rokov v zlom stave. Svedčí o tom aj nehoda, pri ktorej približne pred mesiacom spadla na jedno z detí omietka. Snahy rodičov o zmenu kritického stavu zariadenia, ktoré navštevujú ich deti, trvá už dlhší čas. Už pred nehodou spísali petíciu, primátorovi mesta i mestským poslancom zaslali otvorený list, v ktorom poukázali na zatekajúcu strechu, nefunkčné okná, ale aj zlý stav fasády. Škôlku navštevuje približne 100 detí.