Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

V júli bolo síce menej dopravných nehôd než vlani, ale bolo viac obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Hlavnými príčinami vzniku dopravných nehôd bolo porušenie povinností vodiča a nedovolená rýchlosť. Alkohol u vinníka nehody zistili v 12 prípadoch, z toho šesť v sobotu.

Banská Bystrica 4. augusta (TASR) – Polícia v Banskobystrickom kraji zaznamenala v júli 115 dopravných nehôd, čo je o 25 menej v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Bolo však pri nich usmrtených šesť osôb, a teda o tri viac než vlani. Vyplýva to z podkladov o dopravnej nehodovosti v kraji, o ktorej dnes TASR informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

V júli tohto roku oproti hodnotenému obdobiu klesol počet ťažko zranených osôb, teraz ich evidujú deväť, a tiež ľahko zranených, ktorých bolo 63.

"Hlavnými príčinami vzniku dopravných nehôd bolo porušenie povinností vodiča a nedovolená rýchlosť. Alkohol u vinníka nehody sme zistili v 12 prípadoch, z toho šesť v sobotu. Tento víkendový deň bol zároveň najnehodovejším. Najviac nehôd sa stalo v čase medzi 16.00 a 20.00 h," priblížila Faltániová.

V júli polícia zaznamenala päť smrteľných dopravných nehôd, pri ktorých vyhasli životy šiestich osôb.

V pondelok (4.7.) došlo vo Zvolene k zrážke motocykla s chodcom, pri ktorej bol usmrtený spolujazdec a chodec. V nedeľu (10.7.) na rýchlostnej ceste R1 v Žiari nad Hronom dostal autobus defekt a narazil do zvodidiel. Zomrel ďalší človek. V pondelok (11.7.) na ceste I/66 v Dobrej Nive sa zrazili nákladné súpravy, zahynul vodič. O pár dní neskôr na ceste I/9 Lovčica-Trubín vozidlo vybočilo mimo vozovku, vodič zomrel. V sobotu (23.7.) na ceste III/2633 Divín-Ružiná sa stala ďalšia smrteľná nehoda. Vodič bol pod vplyvom alkoholu a usmrtil spolujazdca.

Ako zdôraznila Faltániová, Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici vodičom odporúča dodržiavať povinnosti vodiča, maximálne povolenú rýchlosť, nepoužívať pred a počas jazdy alkoholické nápoje a psychotropné látky, používať pásy a zadržiavacie zariadenia a počas jazdy netelefonovať, pretože sa tým odpútava pozornosť vodiča.