Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rekonštrukciou bojov o kótu Hrb si pripomenú významnú udalosť SNP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Výrazné sprievodné akcie podujatia v obci Rimavská Baňa v Rimavskosobotskom okrese neplánujú, keďže už samotný hlavný program je dostatočne zaujímavý.

Rimavská Baňa 3. septembra (TASR) – Najvýznamnejšiu udalosť Slovenského národného povstania (SNP) v obci Rimavská Baňa v Rimavskosobotskom okrese, boje o kótu Hrb, si miestni obyvatelia pripomenú historickou rekonštrukciou. TASR o nej informovala starostka Elena Polóniová s tým, že akcia sa uskutoční 21. septembra od 13.00 h.

„Toto podujatie sme mali prvýkrát v roku 2016. Teraz sme chceli osláviť 75. výročie SNP. Stretli sme sa tí istí organizátori ako pred tromi rokmi, teda päť obcí a klub vojenskej histórie Krasnogvardejci, ktorí budú teraz hlavným organizátorom. V samotnej rekonštrukcii bojov sme pripravili novinku, ktorá však bude prekvapením,“ načrtla Polóniová.

Vzhľadom na iné naplánované regionálne akcie dátum podujatia posunuli na začiatok tretej dekády septembra. „Vzhľadom na počasie je to trochu riskantnejšie, keďže už nie je také stále ako začiatkom mesiaca, ale pre iné akcie sme to už nevedeli zmeniť,“ dodala starostka.

Ako ďalej spomenula, výrazné sprievodné akcie podujatia neplánujú, keďže už samotný hlavný program je dostatočne zaujímavý. „Určite však zlepšíme občerstvenie. To pred tromi rokmi vzhľadom na počet účastníkov, ktorých bolo až 3000, nebolo dostatočne vyriešené. Teraz sa však už na to pripravíme,“ prisľúbila Polóniová.

Financovanie projektu je zabezpečené z rozpočtov piatich zúčastnených dedín – Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany, Rimavské Brezovo, Kociha a Lehota nad Rimavicou. Časť nákladov je vykrytá z grantového programu Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont.

Boje na Hrbe pri Rimavskej Bani trvali podľa historických prameňov od 19. do 21. októbra 1944. Fašistickým vojskám, ktoré postupovali z juhu od Rimavskej Soboty, vzdorovali na tomto strategickom mieste dve roty práporu Narcis z Kokavy nad Rimavicou.

Pomáhali im tiež delostrelci batérie nadporučíka M. Adama, dve povstalecké lietadlá z letiska Tri duby, ako aj partizáni z brigád Jánošík a Rákosi. Na tretí deň, keď padol Tisovec na severe okresu, povstalci ustúpili.