Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Pred žiarskou nemocnicou budujú nové parkovacie miesta za 120 000 eur

Spoločnosť Svet zdravia, ktorá prevádzkuje nemocnicu v Žiari nad Hronom, v týchto dňoch rekonštruuje parkovacie plochy. Na snímke okolie žiarskej nemocnice. Foto: TASR - Jana Vodáková

Keďže ani nový počet parkovacích miest pravdepodobne nepokryje celkový dopyt, nemocnica po ukončení rekonštrukcie pristúpi k cenovej regulácii. Mesto chce opraviť aj pavilón v Parku Štefana Moysesa.

Žiar nad Hronom 9. augusta (TASR) - Pred nemocnicou v Žiari nad Hronom je v týchto dňoch čulý stavebný ruch. Spoločnosť Svet zdravia, ktorá miestnu nemocnicu prevádzkuje, tu rekonštruuje parkovacie plochy. Koncom septembra by malo byť pred budovou polikliniky celkom 28 nových parkovacích miest, z toho dve budú vyhradené pre imobilných pacientov.

Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kráľa práce sa začali ešte v máji tohto roka, kedy zbúrali pôvodnú budovu vrátnice pri hlavnom vstupe. Následne sa v júli podľa jeho slov pristúpilo k samotnej rekonštrukcii parkovacích plôch, priľahlej cestnej infraštruktúre a chodníkov.

Celá investícia vyjde spoločnosť na viac ako 120.000 eur. "Keďže ani nový počet parkovacích miest pravdepodobne nepokryje celkový dopyt, nemocnica po ukončení rekonštrukcie pristúpi k cenovej regulácii," dodal Kráľ s tým, že o bližších detailoch bude spoločnosť informovať v septembri.

Práce na budovaní parkoviska priniesli so sebou aj dočasné obmedzenia. "V tomto momente nie je možné parkovať pred budovou polikliniky. Imobilní pacienti však majú výnimku na dočasné zastavenie vozidla," dodal Kráľ.

Pavilón v Parku Štefana Moysesa chce mesto opraviť

Historický pavilón v Parku Štefana Moysesa chce žiarska samospráva zrekonštruovať. Výmenu okien a vstupných dverí na objekte chce mesto zafinancovať z výťažku z hudobného podujatia City fest, ktorý počas uplynulého víkendu navštívilo približne 10 000 ľudí.

Ako priblížil hovorca mesta Martin Baláž, aktuálne mesto nevie vyčísliť, koľko ho táto investícia bude stáť, pretože ešte len pripravuje projekt. Pavilón sa v súčasnosti nevyužíva a okrem strechy je v schátranom stave. Preto ho chce mesto postupne zrekonštruovať. "Ideálne by bolo, keby sme na jar mohli pavilón sprístupniť," podotkol s tým, že v budúcnosti by sa tu mohli konať menšie kultúrne akcie.

Pavilón, ktorý miestni zvyknú nazývať aj ako kaplnka, nikdy podľa Baláža nebol sakrálnou budovou. Objekt bol súčasťou parku biskupského kaštieľa. Postavený bol v barokom štýle pravdepodobne pri rekonštrukcii kaštieľa koncom 18. storočia. V 19. storočí ho zrekonštruovali v neogotickom štýle.