Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

O odpredaji pavilónov krajský parlament v Banskej Bystrici nerozhodol

Mesto Banská Bystrica. Foto: TASR/Branislav Račko

Ide o nedostavané nemocničné pavilóny v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote.

Banská Bystrica 8. augusta (TASR) – O odpredaji nedostavaných chátrajúcich nemocničných pavilónov v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote sa nerozhodlo ani na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici. Podobne ako na mimoriadnom rokovaní 25. júla, krajský parlament opäť nebol uznášaniaschopný.

V rokovacej sále sa dopoludnia prezentovalo 22 poslancov zo 49-členného poslaneckého zboru. Po prestávke, keď sa čakalo, že prídu aspoň traja poslanci, aby v sále sedela nadpolovičná väčšina, sa ich prezentovalo už len 21. Predseda BBSK Marian Kotleba oznámil, že podľa rokovacieho poriadku do 14 dní znova zvolá mimoriadne zastupiteľstvo k týmto bodom.

Krajskí poslanci pôvodne schválili predaj rozostavaného nemocničného pavilónu s pozemkom v areáli Všeobecnej nemocnice Rimavská Sobota spoločnosti Svet zdravia za zhruba 573.000 eur. Za rozostavanú polikliniku s pozemkom v areáli Všeobecnej nemocnice v Žiari nad Hronom tej istej spoločnosti za takmer 465.000 eur. Kotleba uznesenia nepodpísal. Ako vtedy tvrdil, minimálna hranica, kedy by bol ochotný podpísať uznesenia prijaté poslancami, sa hýbe na úrovni "zhruba trištvrte milióna eur za každú jednu budovu".

Medzičasom došlo k rokovaniu vedenia kraja so zástupcami Sveta zdravia, ktorí ponuku navýšili. Dohodli sa na zvýšení ceny za nemocničné pavilóny v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote na sumu 1,45 milióna eur. Spoločnosť však podmienila zvýšenie ceny tým, že prostriedky v hodnote 413.000 eur budú investované do súčasných častí oboch nemocníc.

Situácia okolo predaja nemocničných pavilónov i podmienky, za akých ich BBSK odpredá, tak zostáva aj po dnešku otvorená.