Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

Projekt kanalizácie v Brehoch a Novej Bani ohrozuje spor o pozemky

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Kým Nová Baňa je vo veľkej miere odkanalizovaná, susedná obec Brehy nie je vôbec.

Nová Baňa/Brehy 3. decembra (TASR) - Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS) plánuje v Novej Bani a neďalekej obci Brehy dobudovať kanalizáciu. Projekt, na ktorý chce spoločnosť získať prostriedky z eurofondov, však ohrozuje dlhoročný spor týchto dvoch samospráv o katastrálnu hranicu. Kameňom úrazu sa stalo stavebné povolenie, čo podľa projektovej manažérky StVS Jany Šipkovskej ohrozuje podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP).

Kým Nová Baňa je vo veľkej miere odkanalizovaná, susedná obec Brehy nie je vôbec. Projekt rieši vybudovanie kanalizačného zberača na ulici Kamenárska v Novej Bani s jeho následným prepojením na čistiareň odpadových vôd (ČOV) a tiež komplexné odkanalizovanie obce Brehy, a to vybudovanie kanalizačnej siete v celej obci a vybudovanie novej ČOV. Hlavným cieľom projektu je splnenie európskej legislatívy, ktorá hovorí o odkanalizovaní obcí.

Podľa Šipkovskej však celý proces komplikuje niekoľko vecí, a to veľmi náročný proces majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov v obci Brehy, pretože trasa kanalizácie je vedená z veľkej časti súkromnými pozemkami, nielen verejnými. "Zároveň vedenie súdneho sporu o katastrálne územie medzi mestom Nová Baňa a obcou Brehy výrazne skomplikovalo doriešenie zmluvných vzťahov k pozemkom vo vlastníctve uvedených samospráv, čím pozastavilo proces vydania stavebného povolenia," vysvetlila Šipkovská s tým, že žiadosť o poskytnutie NFP môže byť podaná iba vtedy, ak je vydané právoplatné stavebné povolenie. "Takže v súčasnosti je podanie žiadosti o NFP ohrozené," dodala v tejto súvislosti s tým, že snahou StVS je podať žiadosť v čo možno najskoršom hodnotiacom kole, keďže ide o otvorenú výzvu.

Primátor Novej Bane Ján Havran v tejto súvislosti podotkol, že pokiaľ by bola Nová Baňa posudzovaná samostatne a nie v aglomerácii s obcou Brehy, ako je tomu v súčasnosti, tak by európsku legislatívu takmer spĺňala. "My sa s týmto zlučovaním do aglomerácie nestotožňujeme. Nie je spravodlivé, ani právne, aby sme niesli zodpovednosť za iný právny subjekt," dodal v tejto súvislosti Havran. Šipkovská však upozorňuje, že zoznam aglomerácií je záväzný a preto možnosť posudzovať obec a mesto samostatne nie je reálna.

V susednej obci Brehy je dobudovanie kanalizácie už niekoľko rokov snahou starostu Juraja Tencera. Celú vec však brzdí dlhodobý spor o katastrálnu hranicu. Ten vznikol ešte v roku 1996, kedy sa obec od Novej Bane oddelila. Doteraz však nebola zo strany obce Brehy podpísaná dohoda o katastrálnej hranici a majetkovoprávnom vysporiadaní. Starosta Brehov to odôvodňuje tým, že odčlenenie nastalo na základe petície, kde občania dali zastupiteľstvu mandát na odčlenenie obce v pôvodnom katastrálnom území. To sa však nestalo a katastrálny úrad vytýčil iné hranice, čo Brehy nechcú akceptovať. So zmenou katastrálnej hranice totiž príde obec podľa starostu o značnú časť katastrálneho územia a teda aj prípadné príjmy. V celej veci viedol Tencer niekoľko neúspešných súdnych sporov, poslednú žalobu podal v januári tohto roka.

Obecní poslanci v Brehoch Anna Lovecká a Miloš Uškrt upozorňujú, že obec si nemôže dovoliť stratiť takúto možnosť na vybudovanie kanalizácie a s konaním starostu sa nestotožňujú. Ešte v apríli tohto roka obecné zastupiteľstvo uznesením starostu poverilo, aby celý spor ukončil dohodou s mestom Nová Baňa. Nevysporiadané vzťahy podľa ich názoru znemožňujú obci podieľať sa na ďalších rozvojových projektoch a spôsobujú zbytočné problémy. Mesto Nová Baňa totiž napríklad vlastní pozemky pod miestnou základnou školou či ihriskom. Uškrt v tejto súvislosti doplnil, že uznaním katastrálnej hranice sa nezasahuje do vlastníckych práv majiteľov jednotlivých pozemkov.

Podľa Havrana celý spor o katastrálnu hranicu Novú Baňu veľmi nezaťažuje, situáciu komplikuje najmä v Brehoch. Vplyv by mohol mať podľa jeho slov ani nie tak na majetok mesta ako na príjmy, keďže sú v hre pozemky, kde v súčasnosti stojí miestny závod na výrobu kamennej minerálnej vlny. Situáciu však podľa jeho slov treba vyriešiť, čo by malo byť najmä v záujme Brehov. Ich starosta avizuje, že obec o investíciu do vybudovania kanalizácie nechce prísť. "Je to pre mňa, ako keby som bol medzi dvoma mlynskými kameňmi a musím sa rozhodnúť, čo je pre obec výhodnejšie," dodal v tejto súvislosti Tencer s tým, že k dohode bude preto musieť prísť.