Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na vypálenie Bystrej si pamätníci nespomínajú

Bystrá v okrese Brezno. Na snímke centrum obce. Bystrá, 5. júla 2019. Foto: TASR Dušan Hein

O vypálení tejto dediny tak svedčí len niekoľko zachovaných dobových fotografií.

Bystrá 26. augusta (TASR) – Jednou z najmenej zdokumentovaných obcí, ktoré boli vypálené nacistami ku koncu druhej svetovej vojny, je dedina Bystrá v okrese Brezno. Na jej vypálenie si nespomínajú miestni pamätníci a nie sú o ňom ani záznamy v archívoch Múzea SNP v Banskej Bystrici, ktoré históriu vypálených obcí mapuje.

„Neviem o tom, že by tu Nemci počas vojny niečo vypálili. Sám už patrím medzi starších obyvateľov našej obce, narodil som sa tu, ale neviem o niečom takom. Nepoznám ani žiadneho iného pamätníka, ktorý by bol vypálenie spomínal,“ uviedol pre TASR starosta Bystrej Marian Alberty s tým, že v minulosti síce Bystrú požiare dvakrát zničili, nešlo však o obdobie druhej svetovej vojny.

Vypálené obce - Bystrá v okrese Brezno. Na snímke rímskokatolícky kostol sv. Floriána v centre obce. Bystrá, 5. júla 2019.
Foto: TASR Dušan Hein


O vypálení Bystrej mlčia aj archívne pramene. „V našom archíve, bohužiaľ, nemáme žiadne písomné dokumenty o tejto udalosti. Mám ho prejdený a keby sme niečo o vypálení Bystrej mali, za tie roky by som sa k tomu už bola dostala,“ povedala pre TASR historička z Múzea SNP Viera Kováčová, ktorá sa vypálenými obcami dlhodobo zaoberá.

Dodala, že o vypálení tejto dediny tak svedčí len niekoľko zachovaných dobových fotografií, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Múzea SNP.