Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na oslavách SNP ukážu slovenskej verejnosti prvý raz nový typ Gerlachu

Ilustračná snímka. Foto: www.zetorengineering.sk

Vozidlo typu Gerlach bolo medzi vozidlami 4x4, ktoré testovalo Ministerstvo obrany (MO) SR v októbri 2018.

Banská Bystrica 28. augusta (TASR) – Najnovšiu verziu obrneného vozidla Zetor Gerlach 4x4 má možnosť po prvý raz vidieť aj slovenská verejnosť. Vystavia ho v rámci sprievodného programu štvrtkových (29. 8.) osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Ako informoval za vystavovateľa Tomáš Kurtanský, návštevníci uvidia vozidlo v jeho bojovej verzii s vežou pre diaľkovo ovládanú guľometnú paľbu. "Pri vývoji vozidla boli zohľadnené najnovšie technické a konštrukčné požiadavky na vozidlo tejto kategórie vrátane skúseností z bojových konfliktov v Iraku, Afganistane a na Ukrajine či z Rally Dakar," priblížil.

Domáce obrnené vozidlo Gerlach poskytuje podľa Kurtanského nadštandardné schopnosti v teréne, bezpečnosť, ako i prepravnú kapacitu a dynamiku.

Vozidlo typu Gerlach bolo medzi vozidlami 4x4, ktoré testovalo Ministerstvo obrany (MO) SR v októbri 2018. Rezort v júni vyhlásil tender na nákup viacúčelových taktických vozidiel 4x4 pre Ozbrojené sily SR. Ide o nákup 424 vozidiel za maximálnu sumu 321 miliónov eur bez DPH. Na začiatku júla ho Úrad pre verejné obstarávanie z dôvodu preverovania pozastavil.