Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Muránsky hrad sa turisti vyvezú už aj elektrobicyklami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Cesta z Muráňa na Muránsky hrad vedie cez Veľkú lúku a meria zhruba šesť kilometrov s prevýšením približne 500 metrov.

Muráň 15. júla (TASR) – Požičovňa elektrobicyklov, ktorými sa turisti môžu vyviezť na Muránsky hrad, je novou službou, ktorú od tejto letnej sezóny poskytuje samospráva obce Muráň v okrese Revúca. Podľa slov jej starostu Romana Goldschmidta si od tohto kroku sľubujú ďalší rozvoj turizmu v regióne.

„Máme 16 elektrobicyklov, ktoré sú návštevníkom k dispozícii na štyri hodiny alebo na celý deň, respektíve osem hodín. Okrem bežných turistov môžu elektrobicykle využívať aj ľudia, ktorí do Muráňa pricestujú Gemerskou strelou, teda historickým vláčikom premávajúcim cez sezónu z Plešivca," priblížil Goldschmidt.

Dodal, že na tento účel kúpili kvalitnejšie a drahšie elektrobicykle, keďže sa ráta s ich intenzívnym využívaním. Na prvé štyri bicykle chceli využiť prostriedky, ktoré mala samospráva dostať od úradu vlády v rámci pomoci najmenej rozvinutým okresom.

„Nedostali sme však ani cent, takže sme to napokon financovali z vlastných zdrojov. Ďalších 12 bicyklov patrí firme, s ktorou spolupracujeme a uvidíme, ako sa táto služba ujme," konkretizoval starosta.

Cesta z Muráňa na Muránsky hrad vedie cez Veľkú lúku a meria zhruba šesť kilometrov s prevýšením približne 500 metrov. Z Veľkej lúky na samotný hrad musia cyklisti prejsť ešte približne dva kilometre. Motorové vozidlá majú na spomínanú cestu zakázaný vjazd, počas letnej sezóny je však možné na obecnom úrade získať prenosné povolenie, umožňujúce presun autom z Muráňa na Veľkú lúku.

Muránsky hrad je dostupný aj turistickým a náučným chodníkom, ktorý je kratší ako cesta. Začína sa takisto v Muráni a výstup na hrad po ňom trvá jednu až dve hodiny.