Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Lodenica na Mlynčoku v Slovenskej Ľupči je v lete plná vodákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Lodenica poskytuje plný servis pre záujemcov o splav Hrona. Zabezpečí dopravu lodí a technického vybavenia na miesto štartu i z miesta cieľa s návratom do lodenice.

Slovenská Ľupča 6. augusta (TASR) – Lodenica na Mlynčoku v Slovenskej Ľupči sa nachádza na ľavom brehu rieky Hron, na riečnom kilometri 192,3, na jednom z celoročne splavných úsekov. Od roku 2006 ju prevádzkuje partia nadšencov vodáckeho športu. Len čo sa každoročne 1. mája začne sezóna, lodenica sa plní nielen domácimi, ale i zahraničnými, najmä českými vodákmi, ktorí sa k nim vracajú. Boli tu už aj Juhoafričania, Číňania či Izraelci.

Najväčší nápor býva v lodenici počas letných slnečných víkendov a prázdnin. Kto k nim chodí, vie, že je lepšie objednať si lode dopredu, pretože víkendy sú takmer vždy obsadené. Kapacita je okolo sto ľudí.

"Teraz beží 11. sezóna. My sme prudko závislí od počasia, ale júl, ktorý je pre nás najsilnejším mesiacom, dopadol veľmi dobre, sme spokojní," uviedla dnes pre TASR spolumajiteľka lodenice Zuzana Šikulová. Zastavili sa u nich stovky ľudí. Možnosť vlastnými silami zdolať Hron majú až do konca septembra, kedy končí sezóna.

Vodáci si trasy vyberajú podľa chuti, nálady a počasia. "Ak prídu začiatočníci, dostanú inštruktáž a skúšajú menej náročné trasy, napríklad z Nemeckej k nám, čo je asi 12 kilometrov po vode. Skúsenejší vodáci, keď je veľa vody, idú až z Horehronia, z Polomky. Najväčší záujem vodákov je však o trasu z Nemeckej po Vlkanovú alebo Sliač," priblížila Šikulová.

Lodenica poskytuje plný servis pre záujemcov o splav Hrona. Zabezpečí dopravu lodí a technického vybavenia na miesto štartu i z miesta cieľa s návratom do lodenice. Okrem lodí im požičia aj pádla, vesty, vodotesné sudy a pumpy. Kto zostane na brehu stanovať, môže si u nich uvariť guláš, grilovať, občerstviť sa v bufete alebo zašportovať si.

Na Hrone sa opäť stretnú netradičné plavidlá


Vody Hrona v okolí obce Brehy (okres Žarnovica) sa raz za rok stanú miestom stretnutia netradičných plavidiel rôzneho druhu. Toto zábavné podujatie, na ktorom sa stretávajú vodáci na svojich podomácky zhotovených plavidlách, organizuje OZ Lodenica pod orechmi a obec Brehy. V poradí 9. ročník podujatie sa bude konať v nedeľu 14. augusta.

Ako priblížil Martin Mikuška z OZ Lodenica pod orechmi, súťaže sa môže zúčastniť každý, kto si zostrojí originálne plavidlo a splaví s ním približne 150 metrov dlhú trasu na Hrone. "Aj keď chodí na podujatie množstvo ľudí, málo z nich nájde odvahu, čas a chuť, aby nejaké plavidlo zostrojili," podotkol Mikuška s tým, že v posledných rokoch sa podujatia zúčastňujú najmä skalní vodáci.

O tom, že fantázii sa medze v tejto súťaži nekladú, svedčí aj výpočet netradičných plavidiel, ktoré si táto súťaž pamätá. Traktor, sanitka, dvojplošník, tank s otáčacou vežou či šesť metrov dlhá pirátska loď Čierna perla.

Originalitu vedia oceniť nielen diváci, ktorých chodí na podujatie hojne, ale predovšetkým porota. Podľa Mikušku sa totiž hodnotí najmä nápad a tiež samotné umelecké a technické prevedenie plavidla. Rovnako dôležité je aj to, ako posádka svoje plavidlo predvedie. Na majiteľov naj plavidiel budú aj tento rok čakať ceny ako živé prasa, či živá ryba.

Splav po rieke Poprad je vhodný pre rodiny s deťmi

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
V minulosti sa rieka Poprad splavovala od obce Krížová Ves, avšak v súčasnosti vedie od Starej Ľubovne po slovenskú obec Mníšek nad Popradom. V prípade, že sa vodáci rozhodnú cestu predĺžiť, splavovať sa dá až do poľského mesta Stary Sacz. Ako uviedol pre TASR inštruktor raftovania Dušan Mamrilla, náročnosť rieky Poprad nie je vysoká, preto je vhodná aj pre rodinné splavovanie.

Mamrilla poznamenal, že minimálna hranica vodného toku na splavovanie je 135 cm. „Plavbu pre rodiny s deťmi je vhodné rozdeliť na tri alebo štyri dni. Prvý úsek sa splavuje zo Starej Ľubovne do obce Čirč, čo predstavuje zhruba 18 km dlhý úsek. Počas druhého dňa sa rieka Poprad splavuje po Malý Lipník. V tretí deň plavby sa vodáci dostanú z Malého Lipníka do Mníška nad Popradom a v prípade, že sa rozhodnú pokračovať, štvrtý deň zavŕšia v poľskom meste Stary Sacz,“ opísal inštruktor. Celý splav od Starej Ľubovne až do poľského mesta je dlhý zhruba 88 km. Splav je významný aj tým, že rieka Poprad je hraničnou riekou medzi Slovenskom a Poľskom.

Niektorí vodáci si podľa Mamrillu trať rozdelia na tri dni. „Podobne ako pri štvordňovom splave, aj v tomto prípade sa prvý deň začína v Starej Ľubovni a skončí sa v poľskom meste Muszyna. Druhý deň sa vodáci dostanú po Mníšek nad Popradom a tretí deň zakončia plavbu v Starom Saczi,“ vysvetlil. Úsek od Čirča pod Mníšek nad Popradom je podľa jeho slov zaujímavý. „Sú tu navážané kamene, ktoré spomaľujú tok. Okrem toho sa tu tvoria výbežky do rieky Poprad. Cez slovenský polostrov je prevŕtaná diera, ktorá odvádza vodu z rieky Poprad do vodnej elektrárne v Sulíne,“ opísal Mamrilla.

„Rieka Poprad je divokou, má mohutné koryto s mnohými kaskádami a vlnami,“ poznamenal. V prípade, že je dobré počasie, jej náročnosť je podľa inštruktora raftovania na najnižšej úrovni. „Je vhodná pre rodinné splavy, preto každý rok na začiatku leta organizuje Centrum voľného času medzinárodný rodinný splav, na ktorom sa každoročne zúčastní vyše 100 vodákov,“ dodal Mamrilla.