Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Letecké dni v Sliači predstavia aj unikátny Mig-15

Takto to vyzeralo na leteckých dňoch minulý rok. Foto: TASR/Branislav Račko

Na leteckých dňoch sa predstaví viac ako stovka lietadiel z 13 krajín Európy a NATO.

Sliač 3. augusta (TASR) - Organizátorom tohtoročných leteckých dní SIAF 2016, ktoré sa budú konať v dňoch 27. a 28. augusta na letisku a leteckej základni Sliač, sa podarilo zabezpečiť účasť viacerých unikátnych lietajúcich strojov. Medzi špičku bude nesporne patriť lietadlo MiG-15, OK-UTI 2514 českej spoločnosti Czech Flying Legends.

Ako sa uvádza na stránke leteckých dní, tento stroj, vyrobený v roku 1955, sa podarilo získať českým leteckým nadšencom - Josefovi Miřáckemu a Romanovi Svobodovi (bývalý pilot Gripenu) - v roku 2013 od amerického súkromného vlastníka Toma Smitha z kalifornského Granada Hills. MiG-15 sa tak po mnohých rokoch vrátil naspäť domov na „české nebo“. Kamufláž lietadla je v českých farbách a na trupe nesie číslo 2514 - číslo, ktoré pôvodne patrilo lietadlu MiG-15 UTI od 30. stíhacieho bombardovacieho pluku, ktorý pôsobil na letisku Hradec Králové až do roku 1982. Na prednej časti trupu je umiestnený znak mesta Ostrava, presne tak, ako to bolo na pôvodnom stroji.

Na leteckých dňoch sa predstaví viac ako stovka lietadiel z 13 krajín Európy a NATO, a to ako na letových, tak aj na statických ukážkach.

SIAF organizuje Slovenská letecká agentúra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Múzeom SNP, Vojenským historickým ústavom, Leteckou základňou a Letiskom Sliač, mestami Banská Bystrica, Zvolen a Sliač.