Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Kedy sa vrátia autá na Kremnické Bane ukážu prieskumy

Na snímke zľava štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček, minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely a starosta obce Kremnické Bane Juraj Vozár počas brífingu na tému poškodenie cesty I/65 medzi Kremnicou a obcou Kremnické Bane po záplavách. Cesta je uzatvorená pre všetku dopravu. Kremnica, 2. augusta 2016. FOTO TASR - Branislav Račko Foto: TASR Branislav Račko

Podľa ministra dopravy Romana Brecelyho je výhodou, že úsek bol v pláne rekonštrukcií. Približne dve tretiny 1,5 kilometrového úseku mali byť rozšírené na trojprúdovú cestu.

Kremnické Bane 2. augusta (TASR) - Približne do mesiaca by mal byť známy presný rozsah poškodenia cesty I/65 v úseku Kremnických Baní, ktorú počas uplynulých dní poškodila prívalová voda. Až po geologických prieskumoch bude podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka (SMER-SD) možné rozhodnúť, aká doprava sa na úsek vráti a v akom časovom horizonte. "Budeme sa snažiť, aby sa sem čo najskôr mohli vrátiť aspoň osobné autá a ľudia, ktorí žijú v tomto regióne, aby boli čo najmenej ovplyvňovaní," podotkol dnes Stromček po obhliadke kritického úseku.

Podľa ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Romana Brecelyho je výhodou, že úsek bol v pláne rekonštrukcií. Približne dve tretiny 1,5 kilometrového úseku mali byť rozšírené na trojprúdovú cestu. Rekonštrukciu úseku brzdili v minulosti aj majetkovoprávne vzťahy. Podľa Stromčeka situáciu komplikuje jeden vlastník, čo je podľa jeho slov zvláštna situácia. "Preto sme pripravení využiť všetky inštrumenty, ktoré štát má na to, aby sme získali stavebné povolenie, ktoré už mohlo dávno byť," dodal.

Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Roman Žembera priblížil, že pôvodne boli na rekonštrukciu úseku plánované náklady vo výške 20 miliónov eur. "Až po prehodnotení projektantom budeme vedieť, či nám to cenu navýši. Pravdepodobne áno, ale nemalo by to byť horibilné," podotkol v tejto súvislosti s tým, že odhad je 1,5 milióna eur. Jedným z hlavných ukazovateľov pri výbere zhotoviteľa bude podľa jeho slov aj rýchlosť výstavby.



Brecely ďalej uviedol, že sa budú snažiť problematickú cestu vyriešiť v čo najkratšom čase a čo najefektívnejšie. "Keď príroda udrie, sme v zásade bezmocní. Som nesmierne rád, že tu nedošlo k žiadnej dopravnej nehode, že sa nám tu neprevrátili nejaké vozidlá. Z tohto jednoznačne vidíme, ako nesmierne dôležité je investovať aj do ciest I. triedy, ako do údržby, tak aj do výstavby nových komunikácií," podotkol v tejto súvislosti minister. Opravu poškodenej cesty si podľa jeho slov berie pod svoj patronát.



Starosta Kremnických Baní Juraj Vozár hovorí, že bolo len otázkou času, kedy sa takáto situácia v úseku stane. "Už 20 rokov alarmujeme, že cesta je v havarijnom stave," uviedol. Uzavretie cesty skomplikovalo situáciu aj obyvateľom Kremnických Baní, ktorí sa do obce dostanú obchádzkou. O kritickej situácii hovorí aj František Weiss, ktorý býva v rodinnom dome hneď veľa spomínaného úseku. "Je to následok dlhého zanedbania potoka. Odkladalo sa to niekoľko rokov a nič sa s tým nerobilo," podotkol.

Spomínaný úsek je až do odvolania uzavretý pre všetku dopravu. Obchádzková trasa pre vozidlá do 3,5 t a autobusy vedie prostredníctvom ciest 11/578 a 111/2504 v smere Kremnica — Krahule- Kremnické bane. Pre vozidlá nad 3,5 t prostredníctvom cesty 1/14 v smere Šášovské Podhradie- Banská Bystrica- Turčianske Teplice.