Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Archeológovia budú skúmať renesančné predbránie na hrade Gýmeš

Na hrade Gýmeš (na snímke) nad obcou Jelenec sa zrútila časť steny hradu. Zrúcanina hradu v pohorí Tribeč neďaleko Nitry je vyhľadávaným cieľom turistov. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hrad Gýmeš nad Jelencom v okrese Nitra čaká rozsiahly archeologický výskum. Uskutoční sa od 22. do 26. augusta.

Jelenec 3. augusta (TASR) – Hrad Gýmeš nad Jelencom v okrese Nitra čaká rozsiahly archeologický výskum. Uskutoční sa od 22. do 26. augusta a zameraný bude na renesančné predbránie vo východnej časti hradu pod kostolom sv. Ignáca.

Podľa Andreja Košúta zo združenia Castrum Ghymes, ktoré sa stará o zrúcaniny hradu, budú práce vykonané v spolupráci s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied v Nitre v rámci projektu Workshopy na hrade Gýmeš 2016 realizovaného s podporou Ministerstva kultúry SR. "Cieľom prác je preskúmanie priestoru od vstupnej valcovej bašty predbránia k parkanu a zároveň aj v interiéri hranolovej vežičky predbránia," skonštatoval Košút. Počas archeologického výskumu privíta združenie pomoc dobrovoľníkov, ktorí sa zapoja do realizácie murárskych prác.

Na hrade Gýmeš (na snímke) nad obcou Jelenec sa zrútila časť steny hradu. Zrúcanina hradu v pohorí Tribeč neďaleko Nitry je vyhľadávaným cieľom turistov.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Členovia združenia sa starajú o záchranu národnej kultúrnej pamiatky, hradu Gýmeš, od roku 2007. Dobrovoľnícke aktivity zastrešovalo občianske združenie Leustach, v novembri 2011 vzniklo samostatné združenie Castrum Ghymes. Aktivity organizujú dobrovoľníci s dlhoročnou praxou v obnove torzálnej architektúry, výskumy a odborné vedenie zastrešujú odborníci na architektúru, statiku či archeológiu. Dlhodobým cieľom združenia je statické zabezpečenie a konzervácia murív hradu v torzálnom stave, prípadne čiastočná obnova vybraných deštruovaných častí murív či istá forma zastrešenia vybraných objektov, pokiaľ budú tieto zásahy podložené výskumami a schválené odborníkmi.